ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Η μάχη για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές συνεχίζεται...

ΕΣΕΕ: Η μάχη για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές συνεχίζεται...

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει πως η ΕΣΕΕ διαθέτει ένα ισχυρό οπλοστάσιο επιχειρημάτων για να υποστηρίξει τη θέση της και 52 λόγους για να προασπιστεί τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων εμπόρων.

Επίσης σημείωσε: «Τίποτε δεν είναι γραμμένο σε πέτρα και πολλά μπορούν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή εάν καταφέρουμε να μεταπείσουμε τους βουλευτές με κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι οι 52 Κυριακές δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αφού εν τέλει μόνον οι 7 συνιστούν μνημονιακό προαπαιτούμενο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η εν λόγω ρύθμιση περάσει, θα διαχειριστούμε την νέα κατάσταση με τους Δημάρχους των μεγάλων πόλεων, τους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας. Εάν και πάλι δεν βρούμε το δίκιο μας ούτε στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τότε η Κυριακή από ημέρα αργίας θα καθιερωθεί ως ημέρα απεργίας».

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Εμπόρων, η λειτουργία των καταστημάτων για 52 Κυριακές όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ο οποίος εκτιμάται, από τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου, πως θα παρουσιάσει άλλη μία μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2013 σε σχέση με το 2012, αλλά ταυτόχρονα θα διογκώσει κατά 1,62 δις ή 25% το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των εμπορικών επιχειρήσεων από 6,5 δις σε 8,1 δις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους θα αναγκαστούν είτε να προβούν σε μη ηθελημένη μείωση αποδοχών και αριθμού εργαζομένων είτε να κλείσουν.

Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης ανησυχητικής, από όλες τις απόψεις, νομοθεσίας αποτελεί το άνοιγμα όλων, όλες τις Κυριακές, και η καθιέρωση στην αντίληψη του καταναλωτικού κοινού πως το ήδη αποψιλωμένο διαθέσιμο εισόδημά του - μειωμένο σωρευτικά κατά 22% τη διετία 2011-2013 - θα πρέπει να είναι κατευθυνόμενο, εκτιμά η ΕΣΕΕ.

Επιπρόσθετα οι εν λόγω ρυθμίσεις αδιαφορούν παντελώς για την έλλειψη ρευστότητας επιβάλλοντας μία ακόμη αρνητική παράμετρο που σχετίζεται με την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους των εμπορικών επιχειρήσεων. Η «κυριακάτικη επιβάρυνση» αποτυπώνεται σε μισθοδοσία και λογαριασμούς, η οποία αν συνδυαστεί με την επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του 40,3% που θα επωμίζονται οι ατομικές αλλά και οι προσωπικές επιχειρήσεις, εξαιτίας του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου, δικαιολογεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την απογοήτευση και την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου.

Η ΕΣΕΕ παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα αποδεικνύει πως το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τους μικρομεσαίους, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει τη χαριστική βολήμε την προσαύξηση τόσο του μισθολογικού όσο και του λειτουργικού «κυριακάτικου κόστους» της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης που απασχολεί πέντε μισθωτούς.