ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει γενέθλια

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει γενέθλια

Σαν σήμερα στις 22 Ιουλίου του 1944 στην Διάσκεψη του Μπρέτον Γούντς του Νιού Χαμσάιρ των ΗΠΑ, 44 κράτη αποφάσισαν την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ακόμα μαινόταν όταν οι ηγέτες 44 κρατών μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία όπου ήταν και οι άτυποι ηγέτες της σύσκεψης, αποφάσισαν να διεξάγουν μια συνδιάσκεψη που θα καθόριζε τον χαρακτήρα της παγκόσμιας οικονομίας στον μεταπολεμικό κόσμο.

Η νομισματική και χρηματοοικονομική διάσκεψη, είχε μεταξύ άλλων σαν στόχο την ανοικοδόμηση χωρών και την αποφυγή των «παγίδων» του Μεσοπολέμου με έμφαση στην διατήρηση ανοιχτών αγορών.

Το ΔΝΤ ιδρύθηκε πλέον στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 στην Ουάσιγκτον, πρωτεύουσα των ΗΠΑ κατόπιν συνομολόγησης 29 Χωρών που είχαν συμβάλει στο 80% του κεφαλαίου. Το καταστατικό του δε, εγκρίθηκε την 1η Μαρτίου του 1947 οπότε και άρχισε η λειτουργία του με πρώτο διευθυντή τον Βέλγο Καμίγ Γκίτ. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο του Ταμείου.

Το ΔΝΤ εργάζεται με σκοπό την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας. Παρέχει πολιτικές συμβουλές και οικονομική βοήθεια στα μέλη του που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και επίσης εργάζεται με αναπτυσσόμενα κράτη ώστε να συμβάλει στην επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και μείωση της φτώχειας.

Μέρος της αποστολής του είναι η ενίσχυση των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα δημοσιονομικά προβλήματα. Σε αντάλλαγμα, οι χώρες αυτές είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε μία σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τις συμβουλές από τους εμπειρογνώμονες του Ταμείου ώστε να επαναφέρουν σε ορθή πορεία τις οικονομίες τους.