ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Ε.Ε - Μαρόκου για την αλιεία

Συμφωνία Ε.Ε - Μαρόκου για την αλιεία

Η ευρωπαία επίτροπος θαλάσσιων υποθέσεων, Μαρία Δαμανάκη υπέγραψε τετραετή συμφωνία συνεργασίας στην αλιεία με τον Μαροκινό υπουργό Γεωργίας και Αλιείας Aziz Akhannouch.

Η κ. Δαμανάκη δήλωσε ότι «Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στον τομέα της αλιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαρόκου γιατί με την συμφωνία διασφαλίζεται το αειφόρο μέλλον του τομέα στην περιοχή».

Με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δείξει ενδιαφέρον γι' αυτή τη συμφωνία γιατί δίνει την δυνατότητα σε έξι κατηγορίες αλίευσης τόσο από βιομηχανικά όσο και από μικρής κλίμακας αλιευτικούς στόλους.

Το οικονομικό όφελος για το Μαρόκο κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 30 εκατ. προέρχονται από την Ε.Ε και τα 16 εκατ. ευρώ είναι η αποζημίωση του Μαρόκου για την παραχώρηση των δυνατοτήτων αλίευσης στις χώρες μέλη. Ωστόσο τα 14 εκατ. ευρώ προορίζονται για στήριξη του αλιευτικού τομέα της χώρας και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή των ιδιοκτητών των αλιευτικών στόλων.