ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Νέα πτώση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

ΙΟΒΕ: Νέα πτώση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

Πτώση κατέγραψε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, αν και εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα για την περίοδο της ύφεσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις 91,7 μονάδες, από 93,5 μονάδες, με την τάση να είναι πτωτική σε όλους τους επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση τις Κατασκευές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε, για δεύτερο κατά σειρά μήνα.

Στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ αναφέρει πως" η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να επηρέασε σε μικρό βαθμό τις επιχειρηματικές προσδοκίες και περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αν και η διαπραγμάτευση για την καταβολή της δόσης δεν αποτέλεσε εστία διενέξεων με τους δανειστές, όπως στο παρελθόν, η κινητικότητα / διαθεσιμότητα στο Δημόσιο τομέα δημιουργεί εστίες τριβής, τουλάχιστον με ένα μέρος των πολιτών. Από την άλλη πλευρά η αυξημένη τουριστική κίνηση φαίνεται να επηρεάζει θετικά αρκετές αγορές, ωστόσο η αναμενόμενη φορολογική επιβάρυνση από Σεπτέμβριο με καθυστερούμενες εισφορές, αλλά και η καταβολή της φορολογίας εισοδήματος δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη υποχώρηση της απαισιοδοξίας. Τέλος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και οι διαδικασίες συγχωνεύσεων / εξαγορών στο χώρο εξελίχθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Παρά το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η έκθεση στην ΕΚΤ περιορίζεται σταδιακά και ενδεχομένως να μπορεί να ξεκινήσει, έστω σταδιακά, η παροχή κάποιας ρευστότητας στην οικονομία.

-στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής εξασθενούν περαιτέρω, ενώ τόσο οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα, όσο και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης δεν μεταβάλλονται.

-στις Υπηρεσίες, τόσο οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να εντείνονται.

-στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται περαιτέρω, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους να μην μεταβάλλονται και τις αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κάμπτονται οριακά.

-στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται, με ταυτόχρονη άμβλυνση του αρνητικού δείκτη της απασχόλησης.

-στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, από τη μία πλευρά οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, αλλά και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, από την άλλη παρόλο που ενισ΄χυεται ενώ οι χαμηλές προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο βελτιώνονται. Τέλος, οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εντείνονται εκ νέου.

Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και τον Ιούλιο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, διατηρώντας την ανοδική τάση που ξεκίνησε τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 1,2 και 2,4 μονάδες αντίστοιχα, στις 92,5 και 95,0 μονάδες. Ο δείκτης υπολείπεται ωστόσο ακόμη αισθητά έναντι του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο ζώνες.

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των Κατασκευών, αλλά και στην άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, στις Υπηρεσίες το κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο σε σχέση με τους άλλους τομείς (+1,8), ενώ στο Λιανικό Εμπόριο ηπιότερα (+0,9). Στη Βιομηχανία, η άνοδος των προσδοκιών είναι σχετικά χαμηλή (+0,6 μονάδες), ενώ στις Κατασκευές ο σχετικός δείκτης μειώνεται (-1,0). Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε σημαντικά (+3,1 μονάδες), ενώ σε επίπεδο χωρών της Ευρωζώνης, ο δείκτης κλίματος ανέκαμψε τον Ιούλιο σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες εξ’ αυτών, ήτοι στην Ιταλία (+2,9), την Ισπανία (+1,2), την Γαλλία (+1,2), την Γερμανία (+0,7), ενώ υποχώρησε στην Ολλανδία (-2,0).