ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΤΕ: Σημαντικές επιδόσεις εμφάνισε το β’ τρίμηνο του 2013

ΟΤΕ: Σημαντικές επιδόσεις εμφάνισε το β’ τρίμηνο του 2013

Αύξηση του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA, επιβράδυνση της μείωσης των εσόδων, μείωση καθαρού δανεισμού σε μόλις 1,2 φορές το ΕΒΙTDA και βελτιωμένες επιδόσεις στη σταθερή τηλεφωνία, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, για το Β' τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του OTE για την περίοδο αυτή, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας το μικρότερο ποσοστό μείωσης των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Η πίεση στον κύκλο εργασιών του Ομίλου συνεχίστηκε λόγω της έντονης επίδρασης των μειώσεων των τελών τερματισμού στην κινητή. Εξαιρουμένων των μειώσεων αυτών και της συνεισφοράς της Hellas Sat το Β’ τρίμηνο του 2012 (πωλήθηκε στις αρχές του 2013), τα έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά μόλις 4% στο τρίμηνο. Επιπλέον, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και χάρη στις προσπάθειες της διοίκησης για μείωση του κόστους, ο Όμιλος κατάφερε να αυξήσει το περιθώριο EBITDA σε 35,1%, από 34,7% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αξιοσημείωτη επίσης η μείωση του καθαρού δανεισμού σε μόλις 1,2 φορές το EBITDA, αποτέλεσμα της στρατηγικής αναχρηματοδότησης της εταιρείας, της μείωσης των λειτουργικών εξόδων και της αύξησης των ταμειακών ροών.

Αναλυτικότερα, το Β’ τρίμηνο του 2013, τα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 10,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε 249,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,2%.

Ως αποτέλεσμα, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 740,6 εκατ. ευρώ ή κατά 23,1% σε σχέση με το τέλος Ιουνίου του 2012, και διαμορφώθηκε σε λιγότερο από 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2013 (1,7 φορές το EBITDA). Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το όφελος από την πώληση της Globul, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης προσαρμοσμένου καθαρού δανεισμού προς το ΕΒΙTDA, σήμερα, έχει μειωθεί σε περίπου 1,2 φορές.

Στα αποτελέσματα τριμήνου ξεχωρίζουν οι ιδιαίτερα δυνατές επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας, με τον ΟΤΕ να προσελκύει κατά τη διάρκεια του τριμήνου 24.000 συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών φθάνοντας τους 1.234.000. Οι υπηρεσίες VDSL του ΟΤΕ αριθμούσαν στο τέλος Ιουνίου περισσότερους από 25.000 συνδρομητές, ενώ σημαντική ανάπτυξη καταγράφηκε και στις υπηρεσίες τηλεόρασης με τον ΟΤΕ TV να έχει 175.000 στις 30 Ιουνίου 2013, σημειώνοντας αύξηση 26.000 πελατών στο τρίμηνο και σχεδόν 100.000 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι ισχυρές επιδόσεις στη σταθερή αποτυπώνονται στην αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA κατά 10,6% και την ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA σε 34,2% (άνοδος 570 μονάδων βάσης). Τα συνολικά έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 8,1% το τρίμηνο, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης εσόδων από το Β’ τρίμηνο του 2010.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες του Ομίλου επέδειξαν ανθεκτικότητα παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Στην κινητή τηλεφωνία, στο τέλος του Β’ τριμήνου του 2013, η πελατειακή βάση της Cosmote Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 7,6 εκατομμύρια, με την εταιρεία να σημειώνει πτώση των εσόδων από υπηρεσίες λόγω των μειώσεων των τελών τερματισμού, του δύσκολου οικονομικού κλίματος και του ανταγωνισμού.

Η Cosmote συνέχισε να αναπτύσσει το 4G δίκτυό της, το οποίο καλύπτει το 80% του πληθυσμού της Αθήνας και το 90% της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι σήμερα διαθέσιμο και σε 50 ακόμη πόλεις και δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Στις διεθνείς δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, τόσο η Cosmote Ρουμανίας όσο και η AMC πέτυχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά μείωσης εσόδων κατά το τρίμηνο. Στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας, τα έσοδα της Romtelecom μειώθηκαν κατά 4,9% το Β’ τρίμηνο του 2013, καταγράφοντας σημαντικά βελτιωμένη τάση σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2013, καθώς η εταιρεία συνέχισε να αντισταθμίζει μέρος της πτώσης των εσόδων από τις υπηρεσίες φωνής και τις υπηρεσίες χονδρικής με την ενίσχυση των εσόδων από τις υπηρεσίες τηλεόρασης (+10,5%) και τις υπηρεσίες Internet (+5%).

Ροή Ειδήσεων