ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Zeit: «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές

Die Zeit: «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές

«Τι και αν η Ελλάδα χρειαστεί ένα μεγάλο κούρεμα σε λίγους μήνες; Γιατί να προκαλούμε από τώρα ανασφάλεια στους πολίτες;» σχολιάζει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit κατηγορώντας την Άνγκελα Μέρκελ για ένοχη σιωπή πριν από τις εκλογές, γύρω από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τίτλο ''Το λογαριασμό παρακαλώ'', το αργότερο έως το Νοέμβριο η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παραδεχθεί πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει ένα μέρος των χρεών της και θα πρέπει το χρέος να «ελαφρυνθεί» προκειμένου να ορθοποδήσει.

Η Die Zeit υποστηρίζει ότι είτε πρόκειται για πολιτική λεπτότητα, είτε για εξαπάτηση των ψηφοφόρων, γεγονός παραμένει ότι η Μέρκελ προσπαθεί να αποσιωπήσει έως τις εκλογές το πόσο θα κοστίσει η διάσωση της Ελλάδας.

«Το αργότερο το Νοέμβριο η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδεχθεί ενώπιον των Γερμανών ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει ένα μέρος των χρεών της. Εκείνη την περίοδο θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ήδη αφήνει να διαφανεί τι πρόκειται να ανακοινώσουν: η χώρα πρέπει να ελαφρυνθεί κατά τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει» σημειώνει.

Το δημοσίευμα επισημαίνει επιπλέον ότι η Πορτογαλία και η Κύπρος θα χρειαστούν βοήθεια το φθινόπωρο, ενώ ούτε η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται εκτός κινδύνου.Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW εκτιμά ότι πρέπει να διαγραφεί το χρέος κατά το ήμισυ.

Το ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο σημειώνει τέλος ότι είναι λοιπόν πολύ πιθανό η Γερμανία να πρέπει να παραιτηθεί και από απαιτήσεις έναντι και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ο γερμανικός λαός δεν πληροφορείται για τίποτα από όλα αυτά, καθώς η καγκελάριος επιμένει να μιλάει προεκλογικά για το πόσο αποτελεσματικά αντιμετώπισε η ίδια την κρίση στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Stern: Μέρκελ... τέλος το 2016

Οι διακοπές της Μέρκελ στις Άλπεις

DW: Μέρκελ εναντίον Μέρκελ