ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση αυθαιρέτων από 50 ευρώ και έως 102 δόσεις

Ρύθμιση αυθαιρέτων από 50 ευρώ και έως 102 δόσεις

Πολλές ευκολίες προβλέπονται για όσους προτίθενται να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα τους σύμφωνα με τον νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να «τακτοποιήσουν» ενδεχόμενες παραβάσεις θα διευκολύνονται ακόμα και με 102 δόσεις καταβολής του προστίμου καθώς και με ποσά που θα ξεκινούν από 50 ευρώ.

Όσον αφορά σε εντελώς παράνομα κτίσματα, ή σε κτίσματα με μεγάλες παραβάσεις δεν γίνεται δυνατή η πλήρης νομιμοποίηση, αλλά η παράταση της κατεδάφισής τους για 30 ακόμη χρόνια, αφήνοντας όμως ανοιχτό παράθυρο για νομιμοποίηση στο μέλλον.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει και σημαντική μείωση των προστίμων για ορισμένες ευπαθείς ομάδες ιδιοκτητών όπως είναι οι άνεργοι και τα ΑμEΑ. Συγκεκριμένα, 85% δικαιούνται όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και 80% οι έχοντες άνω του 67% με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ και οικογενειακό έως 24.000 ευρώ. 80% έκπτωση μπορούν να κερδίσουν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Θράκης καθώς και οι ομογενείς που έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, με έκπτωση της τάξης του 50% για τα τέκνα των τελευταίων.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν πολλές ευκαιρίες για «νομιμοποίηση», προβλέπουν και εκπτώσεις στα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είναι άνεργοι ή ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες. 70% μείωση του προστίμου προβλέπεται επίσης και για τους τριτέκνους καθώς και για τις μονογονεϊκές οικογένειες με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και οικογενειακό έως 40.000 ευρώ. Τέλος έκπτωση 30% δικαιούνται και οι άνεργοι καθώς και οι πολύτεκνοι σε ποσοστό 80% για την πρώτη κατοικία και 30% για την δευτερεύουσα.

Διαβάστε ακόμη: Πέρασαν τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα πρόστιμα στα αυθαίρετα

Οι τελικές αλλαγές για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

«Δεν περνούν οι απειλές για εκλογές-Οι πλειστηριασμοί δεν θα περάσουν»