ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SZ: «Ο Σόιμπλε αποδέχεται το αναπόφευκτο»

SZ: «Ο Σόιμπλε αποδέχεται το αναπόφευκτο»

Πολιτική στροφή του Β. Σόιμπλε χαρακτηρίζει ο γερμανικός τύπος την εξαγγελία περί «νέου πακέτου βοήθειας» προς την Ελλάδα.

«Λίγη αλήθεια» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η καλή είδηση είναι ότι ο Σόιμπλε παραδέχεται την ανάγκη νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα τεσσερισήμισι εβδομάδες πριν και όχι μετά από τις εκλογές. Οπότε κανείς δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει για προεκλογική απάτη, όταν, στις αρχές του 2014, αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο η καλή εντύπωση μετριάζεται από τον ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών, ότι ποτέ δεν είχε πει κάτι διαφορετικό. Δυστυχώς αυτή η διασταλτική αντίληψη της αλήθειας αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτικής του Σόιμπλε».

Συμφωνεί και επαυξάνει η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδέχεται το αναπόφευκτο και παραδέχεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια, για τρίτη φορά. Το αξιοπρόσεκτο στη δήλωσή του δεν είναι το περιεχόμενό της, αλλά η χρονική συγκυρία, ένα μήνα πριν από τις εκλογές. Επί της ουσίας η κατάσταση είναι σαφής: Οι Έλληνες έχουν κάνει σκληρές οικονομίες, αρχίζουν μάλιστα να υλοποιούν και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, αλλά τα προγράμματα βοήθειας που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής βασίζονται σε εντελώς αναληθείς υποθέσεις εργασίας σχετικά με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και την απομείωση του χρέους».

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DW: Τα σενάρια για το τρίτο πακέτο στήριξης