ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Αύγουστο

ΕΕ: Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Αύγουστο

Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η εταιρεία Markit.

Ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας PMI, που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να καταγράψει την πορεία και τις προοπτικές στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 51,7 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Ιούλιο (κάθε ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας). Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2011 και υπερβαίνει όλες τις προβλέψεις που είχαν γίνει σε έρευνα του Ρόιτερ, όπου η μέση ένδειξη ήταν στις 50,9 μονάδες.

Στην αύξηση του δείκτη συνέβαλε καθοριστικά η ενίσχυση των επιδόσεων της γερμανικής οικονομίας, η οποία επωφελείται από την αυξανόμενη ζήτηση για εξαγωγές, με το σύνθετο δείκτη PMI να αυξάνεται στις 53,4 μονάδες από 52,1 τον Ιούλιο. Αντίθετα σημειώθηκε επιβράδυνση στη γαλλική οικονομία, όπου ο δείκτης υποχώρησε στις 47,9 από 49,1 μονάδες.

Ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρωζώνης επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης τον Αύγουστο, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 51 μονάδες από 49,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, ενώ ο δείκτης PMI στη μεταποίηση ενισχύθηκε στις 51,3 μονάδες από 50,3 μονάδες. Ο δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο σε υψηλό 27 μηνών, στις 53,4 μονάδες από 52,3 μονάδες. Παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, οι προσδοκίες μεταξύ των επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε από το υψηλό 16 μηνών του Ιουλίου, ενώ οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μείωσαν με ταχύτερο ρυθμό το προσωπικό τους.

πηγη ΑΜΝΑ