ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι είναι οι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας;

Ποιοι είναι οι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας;

Οι δέκα πρώτοι στη λίστα των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας είναι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες. Τώρα, αποτελούν παγκόσμια ονόματα στο χώρο των επιχειρήσεων, κατέχοντας συμφέροντα σε παγκόσμιες εταιρείες εξόρυξης μετάλλων, τράπεζες, αλλά και αθλητικά clubs.

Η λίστα αυτή καταρτίστηκε από την εταιρεία ερευνών Wealth-X για λογαριασμό του CNBC.

9: Alexey Mordashov

Καθαρή αξία: $10.1 δισ.

Chief Executive of Severstal

Φέρει το παρατσούκλι «the tank» (η δεξαμενή), σύμφωνα με το BBC, που «κέρδισε» λόγω της επίμονης ανόδου στην εξουσία και τον πλούτο. Η καριέρα του ξεκίνησε από το χαλυβουργείο Cherepovets στη βορειοδυτική Ρωσία, το 1988. Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης κι έπειτα είναι ο βασικός μέτοχος του Cherepovets, το οποίο μετονομάστηκε σε «Severstal» και τώρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες στη Ρωσία. Έγινε ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Severstal το 1992 και διευθύνων σύμβουλος το 2006. Σύμφωνα με τους Financial Times κατέχει το 82% της εταιρείας. Είναι, επίσης, ο πρόεδρος της World Steel Association.

8: German Khan

Καθαρή αξία: $11.1 δισ.

Συνιδρυτής Alfa Group

Είναι συνιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδυτικές ομάδες της Ρωσίας, την Alfa Group Consortium, την οποίο ίδρυσε μαζί με τον Mikhail Fridman και τον Αλεξέι Kuzmichev. Ξεκίνησαν με την εμπορία αγροτικών προϊόντων, το 1989, πριν το λανσάρισμα της Alfa Bank, που τώρα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, δύο χρόνια αργότερα. Ο Όμιλος Alfa έκτοτε έχει δημιουργήσει συμφέροντα στους τομείς εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ασφάλισης, λιανικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και άλλα. Η Alfa Group αγόρασε την Tyumen Oil από το κράτος στα τέλη της δεκαετίας του 1990, την οποία συγχώνευσε με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της ΒΡ. Η ομάδα πώλησε αργότερα το μερίδιό της στην κοινοπραξία ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft για $28 δισ.

7: Vagit Alekperov

Καθαρή αξία: $12.1 δισ.

Πρόεδρος Lukoil

Ο πρώην εργαζόμενος σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου προεδρεύει της Lukoil, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας ενέργειας της Ρωσίας. Το 2013 κληροδότησε τις σχεδόν 21% μετοχές του στο μοναχογιό του Yusuf, με τον όρο να μην πουληθούν, εννοώντας με τον τρόπο αυτό ότι η οικογένεια θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Σύμφωνα με το Forbes ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην ExxonMobil μέχρι που πούλησε τις μετοχές του το 2010. Ακολούθως, αγόρασε μερικές μετοχές στη Lukoil, τις οποίες πούλησε το 2011 με κέρδος 3%, δηλαδή $350 εκατ.

6: Mikhail Prokhorov

Καθαρή αξία: $12.3 δισ.

Ιδιοκτήτης Brooklyn Nets basketball team

Με ποικίλη σταδιοδρομία ως τραπεζίτης, αθλητής, μεγιστάνας μετάλλων, playboy, επενδυτής, media player και πολιτικός, ο Prokhorov είναι σήμερα ο ιδιοκτήτης της ομάδας καλαθόσφαιρας της Νέας Υόρκης Brooklyn Nets. Νωρίτερα, είχε παραιτηθεί από πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγού χρυσού της Ρωσίας, για να ασχοληθεί με την πολιτική. Ίδρυσε την πολιτική πλατφόρμα «Civic» το 2012 για να υποστηρίξει την «εξελικτική ανάπτυξη της χώρας». Συγκέντρωσε το 8% στην προεδρική κούρσα του 2012, απέναντι στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

5: Vladimir Lisin

Καθαρή αξία: $12.4 δισ.

Συνιδρυτής Fletcher Group Holdings

Την πέμπτη θέση της λίστας κατέχουν από κοινού ο Vladimir Lisin και ο Vladimir Potanin.

Ο βαρώνος του χάλυβα Vladimir Lisin, ξεκίνησε την καριέρα του ως μηχανικός σε ένα σοβιετικό ανθρακωρυχείο. Το 2010 θεωρήθηκε από το περιοδικό Finans, ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας. Σύμφωνα με έρευνα του Wealth-X, μια μείωση στην τιμή του χάλυβα τον τοποθέτησε στη συνέχεια, στην 5η θέση.

Ο Lisin είναι ο κύριος μέτοχος της Novolipetsk, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χάλυβα της Ρωσίας. Ωστόσο, η εταιρεία του, Fletcher Group Holdings, επενδύει επίσης, στους τομείς ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, των τραπεζών και των ακινήτων. Ο όμιλος διατηρεί επίσης, γραφεία στη Λευκωσία. Είναι επίσης, ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας σιδηροδρόμων της Ρωσίας.

5: Vladimir Potanin

Καθαρή αξία: $12.4 δισ.

Πρόεδρος Interros

Είναι ο ιδρυτής της Interros, εταιρείας επενδύσεων αξίας περίπου $15 δισ. με περιουσιακά στοιχεία σε μέταλλα και ορυχεία, ακίνητα, τουρισμός, υποδομές και Μέσα Ενημέρωσης. Είναι επίσης, διευθύνων σύμβουλος της Norilsk Nickel, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής νικελίου και παλλαδίου, στον κόσμο, σύμφωνα με τη δική του ιστοσελίδα.

Ο Potanin υπηρέτησε ως πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 1996 και 1997, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ίδρυσε επιπλέον, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ρωσίας, το Vladimir Potanin Foundation, το οποίο υποστηρίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις τέχνες και τα πολιτιστικά έργα με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

4: Andrey Melnichenko

Καθαρή αξία: $13.6 δισ.

Πρόεδρος EuroChem

Στα 41 του χρόνια, έκανε περιουσία από τον άνθρακα και τα λιπάσματα, παρόλο που ξεκίνησε με μια αλυσίδα θαλάμων συναλλάγματος, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Μόλις 23 ετών, συν- ίδρυσε την τράπεζα MDM το 1993, η οποία εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας. Αργότερα, πούλησε το μερίδιό του στην MDM κι απόκτησε συμμετοχή στην Eurochem, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ορυκτών λιπασμάτων στη Ρωσία. Επιπλέον, διευθύνει μαζί με τον Sergei Popov, την SUEK, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής άνθρακα της Ρωσίας.

3: Leonid Mikhelson

Καθαρή αξία: $15.2 δισ.

Πρόεδρος Sibur

Ο Leonid Mikhelson είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ο κύριος μέτοχος της Novatek, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, ενώ είναι και πρόεδρος της εταιρείας πετροχημικών, Sibur.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημόσιος υπάλληλος και το 1987 κληρονόμησε τη διαχείριση της Novatek, η οποία κτίζει σωλήνες, δρόμους και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Το Bloomberg εκτιμά ότι η αξία της Sibur, η οποία λειτουργεί σε 60 χώρες και εργοδοτεί 30.000 άτομα, ξεπερνά τα $12 δισ.

2: Mikhail Fridman

Καθαρή: $16 δισ.

Συνιδρυτής Alfa Group

Αποτελεί ένα από τους τέσσερις ολιγάρχες στους οποίους ανήκει από κοινού το 50% των μετοχών της εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου TNK-BP, μιας αποτυχημένης κοινοπραξίας μεταξύ της ΒΡ και της Alfa Access Renova. Η BP, η Fridman και οι συνεργάτες του πούλησαν τις μετοχές τους της TNK-BP στον γίγαντα του πετρελαίου Rosneft, το 2013.

1: Alisher Usmanov

Καθαρή αξία: $19.9 δισ.

Συν – ιδιοκτήτης USM Holdings

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο Alisher Usmanov, έκανε περιουσία στην απίθανη επιχείρηση της πλαστικής σακούλας, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Σπούδασε νομικά, αλλά μεταπήδησε στον τομέα των τραπεζών και των επιχειρήσεων και γρήγορα διέκρινε την ανάγκη για πλαστικές σακούλες, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Αργότερα στη δεκαετία, ο Usmanov μετακινήθηκε στον τομέα των εμπορευμάτων, αγοράζοντας μετοχές σε μέταλλα, ορυχεία και εταιρείες φυσικού αερίου απ’ όλο τον κόσμο. Είναι συνιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σιδήρου στη Ρωσία και την πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, τη Metalloinvest. Τον Νοέμβριο του 2012 μαζί με τους συνεργάτες του, δημιούργησαν τη USM Holdings Limited, μια κοινή επιχείρηση για τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Usmanov κατέχει το 60% της εταιρείας.

Ο δισεκατομμυριούχος κατέχει επίσης, συμμετοχές σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η MegaFon, άλλων Μέσων Ενημέρωσης και εταιρειών τεχνολογίας όπως, η Apple, στην οποία πρόσφατα, αγόρασε μετοχές 100 εκατ. δολαρίων. Είναι επίσης, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη βρετανική ομάδα ποδοσφαίρου, την Arsenal, ενώ κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολάρια όταν πούλησε μέρος των μετοχών του στο Facebook, τις οποίες είχε αγοράσει το 2009.