ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σταματήστε τη συζήτηση για κούρεμα – Βλάπτει την Ελλάδα

Γερμανία: Σταματήστε τη συζήτηση για κούρεμα – Βλάπτει την Ελλάδα

Έκκληση προς τη γερμανική αντιπολίτευση να βάλει τέλος στη φιλολογία περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απευθύνει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, υποστηρίζοντας πως η συζήτηση αυτή είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα.

Η συζήτηση για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους «βλάπτει σε τελική ανάλυση τον ευρωπαίο φορολογούμενο», υποστηρίζει ο Κάμπετερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Κάμπετερ τονίζει πως στόχος θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές για να χρηματοδοτηθεί.

Ο Κάμπετερ ασκεί μάλιστα δριμεία κριτική στο κόμμα των Πρασίνων που «βλέπει» απομείωση του ελληνικού χρέους. «Όποιος - όπως οι Πράσινοι - εικοτολογεί σε εβδομαδιαία βάση για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους το μόνο που καταφέρνει είναι να φοβίσει τους επενδυτές. Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα», τονίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Παράλληλα, κρατά αποστάσεις από τις δηλώσεις του επίσης χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού της Έσσης, Φόλκερ Μπουφιέρ, ο οποίος τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Όπως σημειώνει στη συνέντευξή του ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, όλες αυτές οι εικασίες που διατυπώνονται πριν από το καλοκαίρι του 2014 απλώς παραπλανούν.

Ωστόσο, ο Κάμπετερ παραδέχεται ότι η Αθήνα θα χρειαστεί και το 2015 χρηματοδοτική βοήθεια, το ύψος της οποίας θα διασαφηνιστεί το 2014.

Αναφερόμενος στις άλλες χώρες της κρίσης, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εξαίρει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και εκφράζει την πεποίθηση του ότι και οι δύο αυτές χώρες θα εκπληρώσουν όλους τους μεταρρυθμιστικούς στόχους.