ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο δημοσίευμα της WSJ για σημαντική άνοδο του ελληνικού τουρισμού

Νέο δημοσίευμα της WSJ για σημαντική άνοδο του ελληνικού τουρισμού

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της «New York Times» για «σημαντική άνοδο» του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά, η «Wall Street Journal» αναφέρει σήμερα ότι η φετινή αύξηση του τουρισμού σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου καταδεικνύει ότι η οικονομική αναδιάρθρωση βοηθά χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

Η εφημερίδα παρουσιάζει στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα οποία, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη νότια Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6% το πρώτο εξάμηνο του 2013, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ποσοστό που υπερβαίνει την τουριστική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας συνέβαλαν στη μείωση του εργατικού κόστους, μειώνοντας τον μέσο μισθό κατά ένα πέμπτο, γεγονός που μεταφράζεται σε μέση μείωση της τάξης του 8% στις τιμές των ξενοδοχείων.

Επίσης, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση άμβλυνε τους περιορισμούς βίζας για διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της «αντίπαλης Τουρκίας», συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προσέλκυση νέων επισκεπτών.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών και οι τουριστικές δαπάνες στην Ελλάδα ξεπέρασαν ακόμη και τις αισιόδοξες προβλέψεις στην αρχή του 2013, καθώς τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, εκτιμούν ότι ένας αριθμός ρεκόρ 17,5 εκατομμυρίων επισκεπτών θα δαπανήσει φέτος στη χώρα περίπου 11,5 δισ. ευρώ, τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο έχει καταστήσει ελκυστικότερες τις βόρειες ακτές της Μεσογείου με αποτέλεσμα οι διοργανωτές κρουαζιέρας να προσθέσουν φέτος έξι ελληνικά λιμάνια στους προορισμούς τους για τη διετία 2013- 14, λόγω ακυρώσεων των δρομολογίων προς την Αίγυπτο.