ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΑΠ... Εκάλης και Κηφισιάς πληρώνει το Πάπιγκο!

ΦΑΠ... Εκάλης και Κηφισιάς πληρώνει το Πάπιγκο!

Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζουν οι δήμοι και οι κάτοικοι δεκάδων ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας κατά πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες οι περιοχές τους υπάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτου.

Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών αυτών έλαβαν το τελευταίο διάστημα τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ 2011 και 2012, από τα οποία προκύπτουν αυξήσεις στις τιμές βάσης έως και 10.000% σε σχέση με τις τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ 2010!

Για την εξέλιξη αυτή φέρονται να ευθύνονται οι τοπικές ΔΟΥ οι οποίες και απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών τις εκτιμώμενες αξίες των οικοπέδων σε περιοχές που μέχρι και πρόσφατα δεν ίσχυε το σύστημα αντικειμενικών τιμών, χωρίς όμως να λάβουν υπόψη τους τις εμπορικές αξίες.

Tο θέμα έχει λάβει πλέον διαστάσεις καθώς τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας αιφνιδίασαν τους φορολογούμενους σε πολλές περιοχές της χώρας που εντάχθηκαν στο σύστημα από το 2010 και μετά.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις περιοχών της Ηπείρου, όπου η Εφορία προσδιόρισε τις αντικειμενικές αξίες σε πανύψηλα επίπεδα.

Ενδεικτικά στο χωριό Λυγγιάδες, που βρίσκεται δίπλα στην πόλη των Ιωαννίνων, οικόπεδο ενός στρέμματος που το 2008 είχε αντικειμενική αξία περίπου 5.500 ευρώ, σήμερα έχει 120.000 ευρώ.

Ομοίως στο Ζαγόρι οικόπεδο που είχε αντικειμενική αξία 7.500 ευρώ το 2007, έχει πλέον τιμή 70.000 ευρώ. Ο δήμος Ζαγορίου είχε προτείνει στη ΔΟΥ τιμές από 200 έως 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε αντικειμενικές από 600 έως 1.300 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού το Πάπιγκο να έχει αξία 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αντίστοιχη δηλαδή με περιοχές της Εκάλης και της Κηφισιάς!