ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο πακέτο βοήθειας

Ντάισελμπλουμ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο πακέτο βοήθειας

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Όσον αφορά στην πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τρίτο πρόγραμμα, είναι ξεκάθαρο ότι παρά την πρόσφατη πρόοδο τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έχουν επιλυθεί πλήρως μέχρι το 2014», δήλωσε ο ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

«Είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια πέραν του προγράμματος αυτού. Υπό την έννοια αυτή, το Eurogroup έχει δείξει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του να παράσχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος και μετά, μέχρις ότου (η χώρα) ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup ίσως εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να μειωθεί το χρέος της, αλλά αυτό δεν θα γίνει πριν τον Απρίλιο του 2014.

Συγκεκριμένα, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε, ότι μόλις είναι διαθέσιμα τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας για το 2013, δηλαδή τον Απρίλιο του 2014, τότε τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ίσως εξετάσουν το ενδεχόμενο κάποιας μορφής ελάφρυνσης του χρέους.

«Το Eurogroup συμφώνησε πέρυσι να εξετάσει πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί, όπως περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια... αν η Ελλάδα πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις», ανέφερε. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να το διαπιστώσουν αυτό πριν από τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς.