ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank:Να διαφυλάξουμε το πλεόνασμα για να βγούμε στις αγορές

Alpha Bank:Να διαφυλάξουμε το πλεόνασμα για να βγούμε στις αγορές

«Η δημοσιονομική πειθαρχία μετά από πολλά χρόνια επώδυνων προσαρμογών οδηγεί τη χώρα από εφέτος σταθερά στην πορεία επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος», αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Αlpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

«Για να εμπιστευθούν και πάλι τα χρήματα τους οι επενδυτές στο ελληνικό δημόσιο αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, θα πρέπει να υπάρχει πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση στην Ελλάδα, να έχουμε δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα που είναι μη αναστρέψιμα.

Εάν, λοιπόν, στην σημερινή συγκυρία, που δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η εμπιστοσύνη, εμείς αρχίσουμε να μοιράζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που μόλις εφέτος άρχισε να δημιουργείται και που πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει φτάνοντας τα 9 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2016 σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είναι ήλιου φαεινότερο ότι δεν πρόκειται να επανέλθουμε στις αγορές. Ταυτόχρονα, οι εταίροι μας θα αρχίσουν να αναρωτούνται και πάλι εάν η Ελλάδα όντως έχει θέση στην Ευρωζώνη όταν δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της και χρειάζεται συνεχώς την κοινοτική συνδρομή», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της τράπεζας.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν υποσχεθεί χρηματοδότηση μέχρι να επιστρέψουμε στις αγορές. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω παρεμβάσεων στην αγορά (πρωτογενή και δευτερογενή) και στην δευτερογενή αγορά ομολόγων αντιστοίχως, είναι έτοιμοι να διασφαλίσουν την επιτυχία μιας έκδοσης κρατικών ελληνικών ομολόγων. Θα ήταν λοιπόν αδιανόητο να υπονομεύσουμε εμείς οι ίδιοι τις προοπτικές αυτές, κλωτσώντας την καρδάρα και χύνοντας το γάλα που με τόσο κόπο μαζεύτηκε.

Το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για την χώρα που θα μπορούσε ακόμη και να αναγκασθεί (ελλείψει πρόσβασης στις αγορές και κοινοτικής χρηματοδότησης) να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, και να αρχίσει να αξιοποιεί το εκδοτικό προνόμιο της Τράπεζας της Ελλάδος «για να αποκατασταθούν οι αδικίες των Μνημονίων και να ξαναγίνουν όλα όπως πρώτα».

Εάν το παραπάνω σενάριο είναι απευκταίο, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα προσαρμογής, να επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται μέχρι το 2016 και να μπορέσουμε να επανέλθουμε έγκαιρα στις αγορές.

Όσο μεγαλύτερη και χωρίς αναταράξεις θα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή από εδώ και μπρος, τόσο πιο γρήγορη και ομαλή θα είναι η πρόσβαση στις αγορές, τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν και οι τράπεζες να επανέλθουν στις αγορές και να αρχίσουν αφενός να μειώνουν την χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (από την οποία έχουν σήμερα δανειστεί 78 δισεκ. ευρώ, που έγιναν δάνεια και κράτησαν ζωντανή την ελληνική οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα) και, αφετέρου, να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία, αξιοποιώντας και την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημά, αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.