ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ.Οικ.: Έως 70% της υπέρβασης του πλεονάσματος πίσω στην κοινωνία

Υπ.Οικ.: Έως 70% της υπέρβασης του πλεονάσματος πίσω στην κοινωνία

Έως το 70% από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης, μπορεί να διατίθεται από την επόμενη χρονιά από την κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει- σε μη μόνιμη βάση-, πολιτικές που έχουν στόχο να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Στον αντίποδα, τουλάχιστον 30% της υπέρβασης του στόχου, θα αφιερώνεται στην αποπληρωμή του χρέους. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, σε απάντηση δηλώσεων του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος, από τη Θεσσαλονίκη, είχε χαρακτηρίσει «κοροϊδία» τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκύψει, το 70% αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει σε τόκους και χρεολύσια. «Προς επίρρωση των λόγων του, το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, του Δεκεμβρίου 2012». Παράλληλα, όμως, το υπουργείο σπεύδει να επισημάνει ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν υπό την προϋπόθεση τήρησης των δημοσιονομικών στόχων, ήτοι της αυστηρής τήρησης των Μνημονίων.