ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτες οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ

Απίστευτες οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ

Πρωτοφανείς καθυστερήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και λόγω όγκου εργασίας σημειώνονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Παρά τις αλλεπάλληλες οδηγίες για ταχύ ξεκαθάρισμα των φακέλων που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ αλλά και τη βελτίωση του δείκτη μέσου χρόνου αναμονής που έπεσε στις... 402 ημέρες, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα έφτασαν στις εφορίες άλλες περίπου 1.000 αιτήσεις, εκτοξεύοντας πάνω από το 1,1 δισ ευρώ τις εκκρεμείς πληρωμές.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που αφορούν στη περίοδο 6- 9 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που εκκρεμούν πάνω από 120 ημέρες περιορίστηκαν στις 4.770 από 4.804, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι χάνεται ο στόχος για εκκαθάριση όλων των αιτήσεων που εκκρεμούν άνω των 90 ημερών έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Επίσης, το ότι μειώθηκε ο μέσος χρόνος αναμονής στις 402 από 460 ημέρες είναι, μεν, θετικό αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι στις μεγάλες εφορίες ανωνύμων εταιριών, όπου εκκρεμούν οι περισσότερες αιτήσεις, ο χρόνος αναμονής είναι μεγαλύτερος, ασφαλώς προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 540 ημέρες, στη Δ.Ο.Υ. Πλοίων είναι 1.025 ημέρες, στη ΦΑΕ Πειραιά είναι 441 ημέρες, στη ΦΑΕ Αθηνών 436 ημέρες.

Αν μη τι άλλο αίσθηση προκαλεί ότι σε πολλές εφορίες ο μέσος χρόνος αναμονής ξεπερνά ακόμα και τα 2 χρόνια, παρά το ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις μετριούνται στα δάκτυλα των δύο ή του ενός χεριού! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Η΄ Θεσσαλονίκης, όπου εκκρεμούν μόλις 5 αιτήσεις προς πληρωμή, με μέσο χρόνο αναμονής 783 ημέρες, ενώ ανάλογες οι περιπτώσεις της Α΄ Περιστερίου, της Δ.Ο.Υ. Κω, της Δ.Ο.Υ. Γαλατσίου, της Δ.Ο.Υ. Αγίου Δημητρίου, της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, της ΔΟΥ. Αγίου Νικολάου, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής ξεπερνά τις 600 ημέρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι συσσωρεύτηκαν νέες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε αυτή την εβδομάδα, γεμίζοντας εκ νέου τα ράφια των εφοριών. Συγκεκριμένα, οι εκκρεμείς αιτήσεις πληρωμής έφτασαν πάλι στις 6.883 από 5.954 τη προηγούμενη εβδομάδα και το σύνολο του αιτούμενου ποσού έφτασε εκ νέου αισίως στο 1,109 δισ ευρώ από 987,2 εκατ. ευρώ, βάζοντας «φωτιά» στον Προϋπολογισμό που καλείται αφενός να εξυπηρετήσει έστω μέρος αυτών των αιτήσεων αφετέρου τα περίπου 800 εκατ. ευρώ νέων οφειλών του Δημοσίου.

Διαβάστε επίσης:

'Ερχεται και η 12η παρτίδα εκκαθαριστικών της εφορίας