ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα «ματώσουν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014

Θα «ματώσουν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014

Φόρο ακόμα και σε αγροτεμάχια βάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Μετά τη φετινή αναδρομική φοροεπιδρομή με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των τριών τελευταίων ετών, το κυνήγι εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό. Στόχος για ακόμα μία φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη λόγω των αμφιβολιών της τρόικα για τα έσοδα που θα καταφέρει το κράτος να μαζέψει αν συνεχιστεί η μέθοδος που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, από το 2014, στο στόχαστρο του εισπρακτικού μηχανισμού, μπαίνουν οι φορολογούμενοι μεσαίας κλίμακας, καθώς βάση των στοιχείων κρίνεται πως τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από τη νέα νομοθετική ρύθμιση αναμένονται έσοδα 2.9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται πως ο νέος φόρος στα κτίσματα θα υπολογίζεται με βάση 20 κλιμάκια και όχι 33 που είχαν προταθεί αρχικά. Το κάθε ακίνητο θα εμπίπτει σε ανάλογο κλιμάκιο με βάση την τιμή ζώνης όπου βρίσκεται το κτίσμα, ενώ σύμφωνα με το μέχρι σήμερα προγραμματισμό, αναμένεται να οριστούν τα 23 ευρώ ανά τετραγωνικό ως κριτήριο για το υψηλότερο κλιμάκιο.

Οι αλλαγές όμως δε σταματούν εκεί. Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει επιβάρυνση και στα αγροτεμάχια, για τα οποία θα υπάρξουν 10 κλιμάκια, με το φόρο να κυμαίνεται από 1 έως και 40 ευρώ το στρέμμα. Σύμφωνα πάντως με πρόβλεψη που έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι, ο φόρος αυτός θα είναι χαμηλότερος για τους επαγγελματίες αγρότες.

Βάρη όμως έρχονται και για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων. Μπορεί λοιπόν σύμφωνα με τις παραπάνω προβλέψεις οι ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας να ελαφρύνονται, ωστόσο όσοι έχουν οικόπεδα και αγροτεμάχια δε θα γλιτώνουν τη μεγάλη φορολογία. Ιδιαίτερη προσοχή πάντως θέλουν οι παγίδες του νέου νόμου που σχεδιάζεται καθώς θα φορολογούνται πλέον και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ φόρος θα επιβληθεί και στις εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες πάντως αναμένονται με τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου, που αναμένεται σήμερα ή αύριο, παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης:

Στα 10 ευρώ το στρέμμα ο φόρος για τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Έρχεται το νέο χαράτσι για τα ακίνητα

Εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών