ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Μεγάλης σημασίας η αξιοποίηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ

Χατζηδάκης: Μεγάλης σημασίας η αξιοποίηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ

Κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της καινοτομίας θα είναι η αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς το νέο πρόγραμμα θα δίνει έμφαση στην προώθηση της «έξυπνης εξειδίκευσης», της επιχειρηματικότητας, όπως είπε στην ομιλία του στην απονομή βραβείων του 2ου διαγωνισμού εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Eurobank, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

«Η λύση στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν είναι φυσικά να γίνουμε μια τριτοκοσμική χώρα, αλλά να δώσουμε έμφαση στην εξειδίκευση σε τομείς όπου η γνώση και η τεχνολογία, ξεπερνούν τα τυχόν μειονεκτήματα. Η καινοτομία είναι το κατεξοχήν μέσο για να αποκτήσουμε πρόσθετα συγκριτικά πλεονεκτήματα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επεσήμανε, ότι «η κυβερνητική προσπάθεια αποδίδει τους πρώτους καρπούς καθώς ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κοντά, ο τουρισμός εφέτος ξεπέρασε κάθε ρεκόρ και αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα από την επόμενη χρονιά θα περάσουμε σε νέα, θετική τροχιά».

Στην προσφώνησή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι «o διαγωνισμός αυτός αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας σε διεθνή κλίμακα. Η μόνη βιώσιμη διέξοδος, ώστε να μην παραμείνουν οι επόμενες γενιές ευάλωτες σε μια υποτροπή της κρίσης, είναι η εκκόλαψη και η στήριξη μιας εύρωστης οικονομίας αιχμής. Ξέρουμε τις προδιαγραφές της. Δεν μπορεί παρά να προκύψει από τη συνάντηση της επιστημονικής πρωτοπορίας με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τη σταθερή στήριξή τους από τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης. Για τη Eurobank αυτή είναι μια σταθερή επιλογή».