ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ευνοημένοι και οι χαμένοι του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Οι ευνοημένοι και οι χαμένοι του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Έτοιμο να θέσει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων είναι το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο περιμένει το ok της τρόικα για να προχωρήσει.

Στο οικονομικό επιτελείο σχεδίασαν το νέο φόρο προκειμένου να αντικαταστήσουν το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΑ) και φιλοδοξούν να είναι ένα δικαιότερο μέτρο που θα δώσει μεν ανάσα στους φορολογούμενους χαμηλών εισοδημάτων, αλλά θα επιβαρύνει σημαντικά όσους έχουν πολλά ακίνητα ή αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγείλει από το Υπουργείο, ο νέος φόρος θα είναι ιδιαίτερα χαμηλός για όσους έχουν ένα μόνο ακίνητο με χαμηλή ή μεσαία τιμή ζώνης (πχ 1.600 ευρώ / τμ). Δυσχερέστερη αντιμετώπιση θα έχουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, σπιτιών και αγροτεμαχίων που εμφανίζουν μεγάλη περιουσία, ενώ ξεχωριστά θα φορολογείται το σπίτι από το ακάλυπτο οικόπεδο που μπορεί να κατέχει κανείς.

Η φορολόγηση θα αφορά και τα εντός σχεδίου οικόπεδα, τα σπίτια που δεν ηλεκτροδοτούνται, τους αγρούς, τα αγροτεμάχια και τους βοσκοτόπους. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι νέες κλίμακες θα είναι τρεις. Στην πρώτη θα περιλαμβάνονται όλα τα κτίσματα, τα οποία θα είναι κατανεμημένα σε 20 κλιμάκια. Η δεύτερη κατηγορία θα αφορά εντός σχεδίου εκτάσεις (0.4 έως 4 ευρώ ανά μέτρο), ενώ η τρίτη τα αγροτεμάχια με φορολογία 0.0015 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Διαβάστε επίσης:

Η Εφορία μπλοκάρει τον ΑΦΜ στις εταιρείες με χρέη προς το Δημόσιο

Πτώση στις τιμές κατασκευής κατοικιών

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα