ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο

Η οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο η οικονομική δραστηριότητα αύξηθηκε στην Ευρωζώνη περισσότερο από ότι αναμενόταν, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit. Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης αποκτά μεγαλύτερη βάση, καθώς καταγράφεται αύξηση της δραστηριότητας τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit - που καταγράφει την εξέλιξη της δραστηριότητας στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών - αυξήθηκε από 51,5 μονάδες τον Αύγουστο στις 52,1 μονάδες, φθάνοντας στο υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2011 και υπερβαίνοντας την πρόβλεψη των 51,9 μονάδων που έγινε σε έρευνα του Ρόιτερ (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας). Επιτάχυνση σημείωσε η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών, με τον αντίστοιχο δείκτη PMI να αυξάνεται στις 52,1 μονάδες από 50,7 μονάδες τον Αύγουστο.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο μήνα, ενώ οι γαλλικές επιχειρήσεις κατέγραψαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης - αν και οριακό - για πρώτη φορά τους τελευταίους 19 μήνες. Οι νέες παραγγελίες στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αυξήθηκαν εκ νέου τον Σεπτέμβριο, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες από 51 μονάδες, ωθώντας τις προσδοκίες των επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο 18 μηνών. Η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ οι επιχειρήσεις πέρασαν την αύξηση του κόστους εισροών στους πελάτες τους. Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,1 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Αύγουστο.