ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒΕ: Προτάσεις για την έρευνα και την τεχνολογία

ΣΕΒΕ: Προτάσεις  για την έρευνα και την τεχνολογία

Η ενίσχυση της έρευνας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησαν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος Δημήτρης Λακασάς και μέλη της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστο Βασιλάκου.

Στη συνάντηση κατατέθηκαν επίσης από το ΣΕΒΕ τα παρακάτω θέματα:

1. Επαναφορά ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας – ΓΓΕΤ ως φορέας διαχείρισης δράσεων Έρευνας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ο ΣΕΒΕ θεωρεί αναγκαία την επαναφορά της ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ώστε να αποκατασταθεί ένα σημαντικό λάθος που συνεχίζει να υφίσταται, το οποίο δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της Γραμματείας και την αξιοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων και πόρων. Ουσιαστική και φυσική θέση της ΓΓΕΤ ήταν και είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, το κατ’ εξοχήν αρμόδιο Υπουργείο για την υποστήριξη και της ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πρόταση του ΣΕΒΕ συνιστά η ενεργοποίηση της ΓΓΕΤ ως φορέας διαχείρισης δράσεων Έρευνας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

2. «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) 2013». Με δεδομένη τη σημασία του προγράμματος για τις εγχώριες επιχειρήσεις με παραγωγική δραστηριότητα, ο ΣΕΒΕ ζήτησε τη μεταφορά πόρων στο ΠΑΒΕΤ και συγκεκριμένα την αύξηση από 20 σε 30 εκ. € του προϋπολογισμού του ώστε να αξιοποιηθεί από όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις.

3. Δράση Εθνικής Εμβέλειας, Διμερείς - Πολυμερείς και Περιφερειακές Ε & Τ Συνεργασίες "Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ 2013-2015" (ανοιχτή προκήρυξη ΓΓΕΤ στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ). Ο ΣΕΒΕ ζήτησε την παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων μέχρι 30.11.13.

4. Δαπάνες επιχειρήσεων - Αναγνώριση πρόσθετου ποσού έκπτωσης για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Ο ΣΕΒΕ ζήτησε την περαιτέρω παράταση του μέτρου, το οποίο θα πρέπει να έχει μακροχρόνια διάρκεια, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό καθώς και την κατάργηση της προϋπόθεσης της αύξησης των δαπανών και τη μη περικοπή από τη ΓΓΕΤ των δαπανών που αφορούν υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από την ίδια συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ή προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς.

5. Αίτημα ΣΕΒΕ για συμμετοχή του στην Εθνική Επιτροπή Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.