ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΠ: Να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας

ΒΕΠ: Να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας

Να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας με την ενεργοποίηση και διεύρυνση του ρόλου του ΟΑΕΔ ως κύριο και ενεργό πλέον παράγοντα στη διάρθρωση του εργασιακού τοπίου, προτείνει προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΒΕΠ με σχετική επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Βρούτση, που κοινοποιείται και στον ΟΑΕΔ, τονίζει:

«Κατόπιν των πιέσεων της Τρόικας για μείωση του προσωπικού στον Δημόσιο τομέα μέσω διαθεσιμότητας, αντίστοιχα, και στον ιδιωτικό με τις οριζόντιες περικοπές/απολύσεις δημιουργείται ένα Κράτος συνταξιούχων διαφόρων βαθμίδων αλλά, κυρίως, δίνεται η χαριστική βολή στον ελληνικό παραγωγικό ιστό και σε ό,τι έχει απομείνει από αυτόν. Με τον βασικό μισθό περίπου στα 480 ευρώ ως καθαρές αποδοχές, μία... ανάσα από το αντίστοιχο επίδομα, θεωρούμε απαραίτητο να σκεφθούμε και να προτείνουμε οι πόροι αυτοί να δίδονται ως επίδομα εργασίας, που θα έχει την υποχρέωση να βρίσκει ο ΟΑΕΔ και το υπόλοιπο της διαφοράς της πρόσληψης, του μισθού του εκάστοτε εργαζόμενου, να καλύπτεται από τον εργοδότη.

Με τον τρόπο αυτόν, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιούμε πόρους από το εκάστοτε ΕΣΠΑ και ΚΠΣ. Αντίθετα, τους πόρους αυτούς θα τους διοχετεύει το υπουργείο Εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ σε αναπτυξιακά προγράμματα. Να σημειωθεί, ότι με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας θα κληθούν κάποιοι «επαγγελματίες χρόνιοι άνεργοι»- να βγουν στην αγορά εργασίας. Φυσικά, στην πρόταση αυτή, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να εξαιρούνται», επισημαίνει στην πρότασή του προς τον υπουργό Εργασίας ο πρόεδρος του ΒΕΠ.

Διερωτάται εξάλλου, «μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, τι θα γίνει; Πού θα βρεθούν οι πόροι να στηρίξουν τη δραματικά αυξανόμενη ανεργία;» και σημειώνει: «Με την πρότασή μας αυτή πιστεύουμε ότι: α) Θα εξοικονομηθούν πόροι χρηματοδότησης β) Θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος τόσο για τον άνεργο όσο και για τον εργοδότη και γ) Θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ανάταξης της ψυχολογίας των ανέργων και αύξησης της παραγωγής».