ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλγαρία: Εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης μήνυσης κατά της ΝΕΚ

Βουλγαρία: Εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης μήνυσης κατά της ΝΕΚ

Σε μηνύσεις κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 950.000 ευρώ που σχετίζονται με τις υπηρεσίες που προσέφερε η Risk Engineering στο έργο του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε" ενδέχεται να στραφεί ο επικεφαλής της εταιρείας Μπόγκομιλ Μάντσεφ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό bTV, ο κ. Μάντσεφ ξεκαθάρισε ότι το συμβόλαιο για το έργο του "Μπέλενε" δεν διακόπηκε. Πρόσθεσε, δε, ότι "η διακοπή του συμβολαίου μπορεί να γίνει μόνο μέσω γραπτής εντολής από το αρμόδιο υπουργείο και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία τέτοια εντολή".

Σε αποσπάσματα των δηλώσεων του κ. Μάντσεφ, που μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", επισημαίνεται πως η εταιρεία συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες της για το έργο, παρά το γεγονός ότι αυτό σταμάτησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του GERB.

Την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε ειδική επιχείρηση κλιμακίων της εισαγγελίας, των αστυνομικών αρχών, του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS), στη Σόφια, το Πέρνικ, το Κοζλοντούι και τη Βάρνα, έπειτα από την έναρξη των σχετικών προδικαστικών διαδικασιών από την εισαγγελία της Σόφιας για τον ενεργειακό τομέα. Το βασικό στοιχείο στην έρευνα είναι οι πληρωμές που έγιναν από τη ΝΕΚ για συμβουλευτικές υπηρεσίες στο έργο του "Μπέλενε" , παρά το γεγονός ότι το έργο "πάγωσε".

Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγινε έρευνα στα γραφεία της Risk Engineering, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η εταιρεία υπεξαίρεσε εκατομμύρια ευρώ σε συμφωνίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στο έργο του "Μπέλενε".

Ο κ. Μάντσεφ επρόκειτο να ανακριθεί, όμως η διαδικασία αναβλήθηκε, εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της εξέτασης των εγγράφων που κατασχέθηκαν στο γραφείο του.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το μορατόριουμ που επιβλήθηκε στο έργο από την πλευρά της κυβέρνησης, ουσιαστικά, σημαίνει παύση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται μ' αυτό.

Όμως, ο κ. Μάντσεφ διερωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε - κατά τα λόγια του - εντολή να σταματήσει το έργο από τη νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και συμπλήρωσε ότι "το συμβόλαιο (της εταιρείας του με τη ΝΕΚ) παραμένει σε ισχύ και οι άνθρωποι που εργάζονται πρέπει να πληρωθούν".