ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άσμουσεν το 2014 οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Άσμουσεν το 2014 οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Η απόφαση για ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα δεν μπορεί να ληφθεί πριν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο της ερχόμενης χρονιάς. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό που η ίδια η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει επαρκώς στις χρηματαγορές» λέει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Γιεργκ Ασμουσεν, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle.

«Στην Ελλάδα έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με την άποψη που εκφράζεται σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα συντελούνται αξιοσημείωτες αλλά και δύσκολες διαδικασίες προσαρμογής, έχουν προχωρήσει, για παράδειγμα, σημαντικά με την δημοσιονομική εξυγίανση, εντούτοις η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Η ανεργία έχει φτάσει το 60%, αλλά παρ' όλα αυτά και στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν περισσότερα» τονίζει ο Άσμουσεν.

«Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφές, έκαναν πάρα πολλά, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό και σε ένδειξη σεβασμού, αλλά αναφορικά με το πώς μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι η χώρα και να δημιουργηθούν έτσι και θέσεις εργασίας, θα πρέπει να γίνουν σαφώς περισσότερα, ειδικά στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη» προσέθεσε.

O ίδιος μίλησε για το κλίμα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα.

«Εξαρτάται βέβαια από το ποιον βλέπεις εκεί. Πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει το πρόγραμμα προσαρμογής [...]. Δεν το κάνεις για να αρέσεις, κατά κάποιον τρόπο, στην Τρόικα ή σε μια ξένη αρχηγό κράτους. Πιστεύω πραγματικά λοιπόν ότι η κυβέρνηση στηρίζει αυτό το πρόγραμμα. Εντούτοις συνάντησα και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνάντησα νέους ανθρώπους. Σε αυτούς το κλίμα βέβαια είναι ιδιαίτερα τεταμένο γιατί η υψηλή ανεργία προκαλεί κατάθλιψη και είναι απαράδεκτη».

Το 2014 αποφάσεις για τρίτο πακέτο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα και τρίτο πακέτο στήριξης, το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, εκτίμησε ότι είναι «ακόμη νωρίς για να απαντηθεί το ερώτημα. Το τρέχον πρόγραμμα τρέχει μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου, μέχρι τα τέλη του 2014, και θα πρέπει να δούμε εάν η Ελλάδα αποκτήσει μόνη της πρόσβαση στις αγορές. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε θα πρέπει να το προσπαθήσει και πάλι στο δεύτερο μισό του 2014. Για την περίπτωση που δεν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, το Eurogroup έχει πει ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα και πέραν του τρέχοντος προγράμματος».

«Η απόφαση για ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα δεν μπορεί να ληφθεί πριν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο της ερχόμενης χρονιάς. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό που η ίδια η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει επαρκώς στις χρηματαγορές» διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Άσμουσεν.

Διαβάστε επίσης:

ΒΟΜΒΑ: Έρχεται νέο ψαλίδι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους

ΒΕΑ: ΟΧΙ στην απενεργοποίηση του ΑΦΜ επιχειρήσεων