ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήμος Αθηναίων: Πιθανότητες πτώχευσης βλέπει ο οίκος Moody’s

Δήμος Αθηναίων: Πιθανότητες πτώχευσης βλέπει ο οίκος Moody’s

O οίκος Moody's ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Αθήνα στην κατηγορία "C" από "Caa3", δηλαδή στην ίδια βαθμίδα με το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να δίνει εκτίμηση για το outlook.


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση στηρίζεται στα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα πτώχευσης, ενώ σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Αθήνας βρίσκεται πλέον σε πλήρη εναρμόνιση με την αξιολόγηση της Ελλάδας.

"Η απόφαση για υποβάθμιση ελήφθη στη σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης περί ποινών για μη δεδουλευμένους τόκους οι οποίοι προήλθαν από ανεξόφλητη πληρωμή, ύψους 29,5 εκατ. ευρώ για ένα δάνειο που έληγε το 2010", διευκρινίζει η Moody's και σημειώνει ότι η Αθήνα έλαβε πρόσφατα ένα ακόμη δάνειο, 10ετούς διάρκειας, από μια άλλη κρατική τράπεζα, με στόχο να καλύψει μέρος των τόκων που έπρεπε να καταβάλλει στην ΑΤΕ, τράπεζα η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Euro2day, ο οίκος έλαβε επιβεβαίωση ότι ο Δήμος καλύπτει τις ανάγκες του σε πληρωμές τόκων και κεφαλαίου, τα οποία στο σύνολό τους είναι τραπεζικά δάνεια.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, πάντως, "η Αθήνα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές δημοσιονομικού χαρακτήρα πιέσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω του εύθραυστου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση της χώρας και στη σκιά της αδυναμίας άντλησης ίδιων εσόδων".