ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή η συζήτηση για τις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών

Στη Βουλή η συζήτηση για τις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών

Δεν τίθεται θέμα μείωσης των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε επίσης πως η κυβέρνηση πρόκειται να καταλήξει σύντομα σε μια νέα συμφωνία για το θέμα των εγγυημένων τιμών κατόπιν συζητήσεων με τους πανελλήνιους συνδέσμους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και με τις τράπεζες. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν δύναται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο των συζητήσεων, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε πάντως πως «εμάς μας ενδιαφέρει το έλλειμμα, δηλαδή η λειτουργία του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή της αγοράς. Τους παραγωγούς τους ενδιαφέρει να επιβιώσουν και τις τράπεζες τις ενδιαφέρει να μην έχουν κόκκινα δάνεια. Άρα έχουμε κοινό τόπο δημοσίου συμφέροντος». «Θέλουμε να βρεθεί η φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές» είπε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί μια μόνιμη, μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και της αντιμετώπισής του τα επόμενα χρόνια.

Τόνισε ακόμη ότι στο τέλος του έτους θα ρυθμιστεί το σύνολο του ενεργειακού μείγματος, σήμερα ρυθμίζονται μόνο εκκρεμούσες διαστάσεις, διορθώσεις σε δίκαια αιτήματα.

Οι εισηγητές

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Κλειτσιώτης έκανε λόγο για νομοσχέδιο που αίρει τις στρεβλώσεις του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, επισήμανε ωστόσο ότι γίνεται πολύ αργά η πληρωμή των παραγωγών και ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την εξόφληση των οφειλών. Επίσης ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό να επιβάλουμε έκτακτη εισφορά και να πληρώνεται πάνω στο τζίρο, να καταβάλλεται δηλαδή ΦΠΑ επάνω σε έσοδα που δεν έχουν εισπραχθεί».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής Αθ. Πετράκος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής του το νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων ενστάσεων έκανε λόγο για λήψη αποσπασματικών μέτρων - όπως η «διακοψιμότητα» που θα οδηγήσει στη φορολόγηση τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών ΑΠΕ - που δεν συνιστούν μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική ενώ ανέφερε είναι φανερός ο στόχος για διευκόλυνση της εισόδου των ιδιωτών, με την εκχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραϊτης ανέφερε ως θετικές τις ρυθμίσεις που προβλέπουν την κατάρτιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος έως 50 KW, και την δυνατότητα του ενεργειακού συμψηφισμού, ζήτησε ωστόσο να γίνουν αλλαγές που θα καθίσταται ελκυστικός και για επιχειρήσεις με μικρότερη κατανάλωση ρεύματος. Επίσης ζήτησε οι βιομηχανίες οι οποίες θα στηριχτούν, να δεσμευθούν ανταποδοτικά ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις για τον επόμενο χρόνο.

Η ειδική αγορήτρια των ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη είπε ότι το νομοσχέδιο «αντί να αναπτύσσει τις ΑΠΕ δημιουργεί νέα προσκόμματα» ενώ όποιος θέλει να επενδύσει δεν θα το κάνει όταν δεν μπορεί να ξέρει αν και πόσο θα φορολογηθεί, ή σε ποιο ύψος θα ανέρχεται κάθε φορά η μόνιμη, πλέον, έκτακτη εισφορά. Επιφυλάχθηκε πάντως να τοποθετηθεί για την θέση του κόμματός της στην Ολομέλεια.

«Το σχέδιο νόμου εμπεριέχει κρίσιμες διατάξεις για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, παρά ταύτα, διακρίνεται από αποσπασματικότητα, και κυρίως, έλλειψη αντικειμενικής και ορθολογικής αντιμετώπισης και διαχείρισης όλων των πηγών ενέργειας, και αντίστοιχα των φορέων παραγωγής και αγοράς ενέργειας» ανέφερε η Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ επιφυλάσσεται για την τελική της τοποθέτηση.

«Ο κρατικός ενεργειακός σχεδιασμός δεν στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στην ουσία έχει μόνο ένα μέλημα, να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων και να διαχειρισθεί και τον ανταγωνισμό τους στην άναρχη διαπάλη τους για την κατάκτηση μεριδίων της αγοράς. Αυτό εξυπηρετεί και το σημερινό νομοσχέδιο» είπε η Διαμάντω Μανωλάκου δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής.