ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1,3 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ

1,3 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ

Ανησυχητική είναι η αύξηση απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, που στα τέλη Ιουλίου ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ενώ το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί παρουσίαζαν μια σταθεροποίηση στο επίπεδο μεταξύ 1,1 και 1,2 δισ. ευρώ η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου. Στην περίοδο των δύο συγκεκριμένων μηνών οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό συσσωρευμένο ποσό να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.

Η δραματική άνοδος, κατά 10%, σε ένα δίμηνο των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ έχει ανησυχήσει τα στελέχη της Επιχείρησης, που φοβούνται ότι το φαινόμενο θα πάρει νέες, ακόμη μεγαλύτερες, διαστάσεις το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, όταν θα εκκαθαριστούν οι λογαριασμοί - εντός του Οκτωβρίου.

Ο βασικός, όμως, λόγος για τον οποίο δημιουργείται ένα βουνό απλήρωτων λογαριασμών στη ΔΕΗ είναι το λεγόμενο χαράτσι, δηλαδή το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), όπως διαβάζουμε στο reporter.gr.

Η απόφαση του ΣτΕ, που είπε «όχι» στη διακοπή ρεύματος για τη μη πληρωμή του χαρατσιού, έλυσε τα χέρια πολλών συμπολιτών μας που πνίγονται από τα χρέη και τις υποχρεώσεις και οι οποίοι έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Πρέπει να τονιστεί ότι για τα 417 εκατ. ευρώ -από το 1,3 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων απλήρωτων λογαριασμών- η ΔΕΗ έχει στείλει ειδοποιήσεις διακοπής - αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές έχουν ανεξόφλητες οφειλές που είναι σε εκκρεμότητα πάνω από επτά μήνες.