ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ το 2013

Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ το 2013

Στα 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2014.

«Σε επίπεδο οκταμήνου -και εννεαμήνου μετά- δείξαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Αν ανατρέξει κάποιος στις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού που είναι ρεαλιστικές, η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Το πλέονασμα που δείχναμε 2 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, θα είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε, στο πρωτογενές αποτέλεσμα με βάση το Πρόγραμμα (Μνημόνιο), αφαιρείται η αναδρομική μείωση επιτοκίων δανείων, τα ANFAs, τα SMP's (τα ποσά που επιστρέφουν οι κεντρικέ τράπεζες της ευρωζώνης από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ακόμα ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι στο ύψος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και «άρα, δεν μιλάμε για περικοπές» και προσέθεσε ότι και οι επιστροφές φόρων είναι στο ύψος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συνεπώς «δεν μιλάμε για μικρότερες επιστροφές».

Πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξως των 400 έως 500 ευρώ, θα εμφανίσει ο προϋπολογισμός και σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, δηλαδή εφόσον συνυπολογιστούν οι δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΟΑΕΔ και οι επιχορηγήσεις προς τους δήμους και τις περιφέρειες.