ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο διάσωσης του ΟΑΕΕ με μεταφορά 100.000 ασφαλισμένων

Σχέδιο διάσωσης του ΟΑΕΕ με μεταφορά 100.000 ασφαλισμένων

Σε απελπιστική κατάσταση είναι τα οικονομικά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης, προκειμένου να μην επαληθευθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις για κατάρρευσητου ασφαλιστικού ταμείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά περίπου 100.000 ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και τη δημιουργία μίας χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Εάν τελικώς δεν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, τότε στο στόχαστρο θα μπει η βασική σύνταξη του ΟΑΕΕ, που ανέρχεται στο ...ιλιγγιώδες ποσό των 220 ευρώ.

Δύο είναι οι προστάσεις που εξετάζονται για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης:

1) Η μεταφορά στον ΟΑΕΕ 70.000 - 80.000 ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και σήμερα έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Η μεταφορά τους στον ΟΑΕΕ θα συνδυαστεί με τη δημιουργία μιας χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

2) Η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ελεύθερων επαγγελματιών που σήμερα καλύπτονται από το ΙΚΑ. Πρόκειται κυρίως για άτομα που έχουν επιχειρήσεις ωστόσο ασφαλίζονται για λίγες ημέρες κάθε μήνα στο ΙΚΑ και δεν καταβάλλουν εισφορές στον Οργανισμό.