ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαστούκι ΙΟΒΕ στη λιτότητα

Χαστούκι ΙΟΒΕ στη λιτότητα

Δημοσιεύθηκε χθες η τελευταία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην οποία γίνονται εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, η Έκθεση προβλέπει πως η ύφεση για το 2013 θα κλείσει στο 4.1 - 4.2%, την ώρα που στο Υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι ο στόχος του 4% θα επιτευχθεί απαρρέκκλιτα.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα του 2014, μέσα στο οποίο η κυβέρνηση αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμούς 0.6%, η μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει πως στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μηδενιστεί η σημερινή ύφεση, δίνοντας ελάχιστες πιθανότητες για θετικό πρόσημο. Όπως τονίζεται μάλιστα, λόγω κάποιων αβεβαιοτήτων μπορεί το μέγεθος αυτό να κινηθεί ανοδικά ή ακόμα περισσότερο πτωτικά.

Σχετικά με τους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας, τονίζεται πως λόγω της καλής τουριστικής χρονιάς, αυτοί έχουν ανακοπεί με το 27.5% του εργατικού δυναμικού πάντως, να αδυνατεί να βρει εργασία, έναντι 24.2% του 2012.

Ο τουρισμός πάντως δεν αρκεί από μόνος του για να βγάλει τη χώρα από την ύφεση, μιας και οι επενδύσεις και οι εξαγωγές παραμένουν στο ναδίρ. Αν μάλιστα παρατηρήσει κανείς το εξωτερικό ισοζύγιο, θα δει πως δίχως τις εξαγωγές καυσίμων η όποια δυναμική σήμερα καταγράφεται είναι ιδιαίτερα ασθενής.

Συνεπώς κάθε περιθώριο πανηγυρισμών εξανεμίζεται μιας και αν θεωρήσουμε πως οι στόχοι ήταν η αύξηση των επενδύσεων και της εξαγωγικής δραστηριότητας, τότε τα σχέδια του Γιάννη Στουρνάρα έχουν αποτύχει.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα επισημαίνουν οι επιστήμονες του ΙΟΒΕ, ελληνική οικονομία και κοινωνία θα πρέπει να αντιληφθούν άμεσα την ανάγκη προσαρμογής τους σε δύο βασικά δεδομένα.

Αρχικά το γεγονός πως η αύξηση της κατανάλωσης θα πρέπει να ακολουθεί την αύξηση της παραγωγικότητας και δεύτερον, πως ο δημόσιος τομέας δε θα δαπανά χρήματα που δε διαθέτει. Αν αυτά τα δύο τηρηθούν, όπως σημειώνεται στην Έκθεση, τότε θα μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό παράγοντα εξυγίανσης.