ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΛΠ: Αύξηση 12,5% της επιβατικής κίνησης στο εννεάμηνο

ΟΛΠ: Αύξηση 12,5% της επιβατικής κίνησης στο εννεάμηνο

Αύξηση της τάξεως του 12,48%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (Transit +17,28%, Home -11,57%), σημείωσε η επιβατική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Γιώργος Ανωμερίτης.

Κατά την ομιλία του, στην 3η Ημερίδα Κρουαζιέρας που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, ο κ. Ανωμερίτης ανέπτυξε την πρόταση του για δημιουργία «Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Λιμένων Κρουαζιέρας» με μετόχους ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας και εταιρίες κρουαζιέρας, με κεντρικό στόχο την αναβάθμιση των υποδομών, την ανάπτυξη νέων ποιοτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφάλειας.

«Η κρουαζιέρα είναι ένα κυκλικό ταξίδι και πρέπει όλοι οι κρίκοι της καδένας που μας συνδέει να είναι χρυσοί και ισχυροί. Η κρουαζιέρα στα ελληνικά λιμάνια είναι υπόθεση συλλογική, αν θέλουμε κρουαζιέρα και λιμάνια να γίνουν μηχανές ανάπτυξης σε μία κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας», είπε.

Ο κ. Ανωμερίτης χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς την απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει την επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας του Πειραιά με επιδότηση 95% της συνολικής δαπάνης του έργου (120 εκατ. ευρώ) και κυρίως γιατί με το σκεπτικό της απόφασης δημιουργείται νέο θεσμικό καθεστώς στην ανάπτυξη και κατασκευή επιβατικών λιμένων.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τους χερσαίους χώρους του νέου λιμένα έκτασης 130.000 τ.μ. εντός της οποίας με συμβάσεις παραχώρησης θα αναγερθούν οι νέες ανωδομές.