ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρεμματικός φόρος στα αγροτεμάχια από το 2014

Στρεμματικός φόρος στα αγροτεμάχια από το 2014

«Στρεμματικός» φόρος για καλλιεργούμενες εκτάσεις, αγρούς, βοσκοτόπια και άλλες εκτός σχεδίου εκτάσεις, επιβάλλεται για πρώτη φορά από το 2014 με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι επιβαρύνσεις για τα αγροτεμάχια θα είναι σχετικά μικρές, ωστόσο θα αυξάνονται για εκτάσεις σε τουριστικές/παραθαλάσσιες περιοχές ή αγροτεμάχια με κατοικία.

Για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου, θα εφαρμόζεται ένας βασικός συντελεστής φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος θα είναι 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή 1,5 ευρώ το στρέμμα.

Για να υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, θα πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της έκτασης με το βασικό συντελεστή φορολογίας (1,5 ευρώ).

Από κει και πέρα, το γινόμενο που προκύπτει, πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με το συντελεστή θέσης, το συντελεστή χρήσης, το συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, το συντελεστή απομείωσης επιφανείας, το συντελεστή πρόσοψης και το συντελεστή κατοικίας (αν βέβαια υπάρχει κατοικία).

Διαβάστε επίσης:

Μόνιμος φόρος σε όλα τα ακίνητα από το 2014