ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά την 1η Νοεμβρίου η φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος

Ξεκινά την 1η Νοεμβρίου η φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος

Ξεκινούν και στην Ελλάδα οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι όπως και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.


Πιο συγκεκριμένα σε 10 μέρες τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου 4177/2013 που αφορούν στην έναρξη των χειμερινών middle season sales καθώς και του κυριακάτικου ανοίγματος των εμπορικών επιχειρήσεων.

Από την 1η μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα της διενέργειας εκπτώσεων. Επίσης στις 3 του ίδιου του μήνα θα είναι η πρώτη Κυριακή από τις συνολικά επτά ετησίως, κατά την οποία όλη η αγορά θα είναι ανοικτή για το καταναλωτικό κοινό.

Οι έμποροι υπόσχονται στο δεκαήμερο των εκπτώσεων, μειώσεις τιμών έως και 50%, ενώ ο τοπικός σύλλογος της Αθήνας σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, ετοιμάζουν κοινές δράσεις ώστε να κατέβει ο κόσμος στο κέντρο της πόλης για ψώνια αλλά και για ψυχαγωγία. Ανάλογα χάπενινγκς ετοιμάζουν τα malls καθώς και το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το νόμο, καθιερώνονται δύο δεκαήμερα εκπτώσεων, το πρώτο του Νοεμβρίου και το πρώτο του Μαίου. Τις πρώτες Κυριακές αυτών των δύο περιόδων τα μαγαζιά έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν. Το ίδιο ισχύει και για τις περιόδους των τακτικών εκπτώσεων που είναι το χειμώνα (δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου) και το καλοκαίρι (δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου). Τα καταστήματα μπορούν να είναι ακόμη ανοικτά δύο Κυριακές πριν τη μέρα των Χριστουγέννων και μία την Κυριακή των Βαϊων (πριν το Πάσχα).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 8 Νοεμβρίου οι αντιπεριφερειάρχες της χώρας θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης για το αν τα καταστήματα των περιοχών τους θα είναι ή δεν θα είναι ανοικτά επιπλέον των επτά Κυριακών. Επίσης στην περίπτωση που αποφασίσουν θετικά θα πρέπει να προσδιορίσουν και τις Κυριακές αλλά και τις κατά τόπου περιοχές.