ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Ζητά ενημέρωση από ΕΤΕπ για νέα προγράμματα

ΕΣΕΕ: Ζητά ενημέρωση από ΕΤΕπ για νέα προγράμματα

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), έχει ζητήσει ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα προγράμματα RSI (Risk Sharing Instrument) και απασχόλησης νέων "Skills and Jobs- Investing for Youth".

Η ΕΣΕΕ θεωρεί πολύ σημαντικό, αντίστοιχες δράσεις να προταθούν και να συμπεριληφθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 για τις περιφέρειες των βαλκανικών χωρών, προς όφελος της Ελλάδας.

Εκτός από χρηματοδότηση, η ΕΤΕπ παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη στα νεότερα κράτη- μέλη, για να τα βοηθήσει να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η ΕΤΕπ έχει αναπτύξει -και πρέπει να συνεχίσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- τα μέσα που συνδυάζουν τις χρηματοδοτήσεις της με πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ιδιαίτερα στα έξι ακόλουθα προγράμματα:

Το πρόγραμμα JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions- Κοινή βοήθεια για την υποστήριξη έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες), το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της ΕΤΕπ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW Bankengruppe.

Το JASPERS παρέχει τεχνική βοήθεια (παροχή συμβουλευτικής) στις χώρες που ενισχύονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, προκειμένου να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα σημαντικών έργων που προορίζονται να υποβληθούν προς επιχορήγηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Από τη θέσπιση του JASPERS, έχουν ήδη εγκριθεί 226 επενδυτικά σχέδια που έλαβαν βοήθεια μέσω του προγράμματος. Τα σχέδια αυτά αφορούν 12 χώρες και αντιπροσωπεύουν επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 39 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 10 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν στη διάρκεια του 2012.

Το επίσης γνωστό πρόγραμμα JEREMIE (Joint European Resources for Small and Medium sized Enterprises), το οποίο αποτελεί ένα ευέλικτο μέσο χρηματοδότησης ΜμΕ και μεσολαβεί στη διοχέτευση πόρων προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείο Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα JASMINE (Joint Action to Support Micro-finance Institutions in Europe), το οποίο εξειδικεύεται στη παροχή εξατομικευμένων συμβουλών προς οργανισμούς μικροχρηματοδότησης, αποτελεί στην ουσία κοινή δράση για τη στήριξη των οργανισμών μικροχρηματοδότησης στην Ευρώπη με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, κατά την ΕΣΕΕ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τις ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις τα δύο προγράμματα της ΕΤΕπ, όπως το RSI (Risk Sharing Instrument) και της απασχόλησης των νέων "Skills and Jobs- Investing for Youth". Το RSI είναι μια νέα εφαρμογή υποστήριξης της ανταγωνιστικότητας των SME's, με δυνατότητα τραπεζικών εγγυήσεων και δανειοδότησης από 25.000 ευρώ και άνω με αποπληρωμή από 2 έως 7 χρόνια. Το δεύτερο προσεγγίζει το επείγον πρόβλημα της ανεργίας των νέων, συνδυάζοντας εκπαίδευση και απασχόληση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διευκολύνοντας οικονομικά κυρίως τους μικρούς εργοδότες να απασχολούν νέους.

πηγη ΑΜΝΑ