ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο μας κοστίζουν οι ηλεκτρικές μας συσκευές; Τρόποι οικονομίας

Πόσο μας κοστίζουν οι ηλεκτρικές μας συσκευές; Τρόποι οικονομίας

Περισσότερα από πέντε ευρώ το μήνα δαπανά κάθε πολίτης προκειμένου να στεγνώσει τα μαλλιά του και πάνω από 31 ευρώ να ζεσταθεί με τη χρήση του κλιματιστικού, σύμφωνα με το ΚΕΚΠΑ.

Αν το κλιματιστικό μας έχει ισχύ 1500Watt και το λειτουργούμε οκτώ ώρες την ημέρα, καταναλώνουμε 360kWh/ μήνα, ξοδεύουμε δηλαδή 31,54 ευρώ/μήνα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζουν στο καταναλωτικό κοινό, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης και το μέλος της διοίκησης, Νικόλαος Ραγιάς, στη διάρκεια ημερίδας, με θέμα: «Συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια», Η ημερίδα διοργανώνεται από το ΚΕΠΚΑ και τη Λέσχη Τραπεζικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένη στις «πράσινες» συνήθειες στο σπίτι και στο γραφείο.

Ο κ. Τσμεπερλίδης εξήγησε ότι χρησιμοποιώντας την χαμηλότερη τιμή που υπάρχει, εάν το πιστολάκι μαλλιών έχει ισχύ ισχύ 2000w, το πολλαπλασιάζουμε επί τις ώρες, που το χρησιμοποιούμε, καθημερινά (π.χ. 1 ώρα), επί 30 μέρες και διαιρούμε δια 1000. Από τον υπολογισμό αυτό προκύπτει ότι “κάθε μήνα, ξοδεύουμε, για να στεγνώσουμε και να χτενίσουμε τα μαλλιά μας 5,26 ευρώ/μηνιαίως”, ενώ τόνισε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιεινό σπίτι και περιβάλλον, αγοράζοντας οικιακά αγαθά, που φέρουν το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα.

Αναφέροντας μερικές γενικές πληροφορίες για προϊόντα, με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα, τόνισε ότι οι συσκευές αυτές καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και νερό και λειτουργούν πιο αθόρυβα, από τα κοινά προϊόντα, τα πλυντήρια πιάτων έχουν ρυθμίσεις, που εξοικονομούν νερό και απαιτούν λιγότερο αλάτι, τα ψυγεία δεν περιέχουν ουσίες, που βλάπτουν την στοιβάδα του όζοντος. Ακόμα, οι τηλεοράσεις καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, κατά την κατάσταση αναμονής και κλείνουν εύκολα, οι υπολογιστές καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, κατά τη χρήση και την κατάσταση αναμονής, υπάρχουν αυστηρά όρια, στο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών συσκευών, σε υλικά, που είναι τοξικά, για την υγεία του ανθρώπου και απαγορεύεται η χρήση του απειλητικού, για την υγεία αμίαντου, κατά την κατασκευή επενδύσεων δαπέδων.

Ειδικότερα για τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις, ο κ. Τσεμπερλίδης υπογράμμισε ότι παρόλο που αυτές οι συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής, έχουν κόστος, για την υγεία και το περιβάλλον. Οπως σημείωσε, είναι γεμάτες πλαστικά και μεταλλικά μέρη, που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας., ενώ είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν.