ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι» σε νέο μνημόνιο λένε οι εξαγωγικές επιχειρήσεις

«Όχι» σε νέο μνημόνιο λένε οι εξαγωγικές επιχειρήσεις

Την ανάγκη εισόδου της Ελλάδας «σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο και όχι σε ένα νέο μνημόνιο, που θα φέρει νέο κυκλικό έλλειμμα ανάπτυξης», επισημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους εκπροσώπους της τρόικας και της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force).

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ, κρίνεται πλέον αναγκαίο να ληφθούν παράλληλα και αναπτυξιακά μέτρα, με ταυτόχρονη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές, στο υφιστάμενο σύστημα.

«Οι εταίροι μας στην Ε.Ε., αλλά και η Τρόικα, θα πρέπει να δώσουν ρεαλιστική λύση στο δημόσιο χρέος με την επιμήκυνση του, καθώς και με την πτώση των επιτοκίων, ώστε να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική οικονομία και οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις», τονίζεται.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη υιοθέτησης εθνικού στόχου για συνεισφορά της συνολικής εξωστρέφειας (εξαγωγές αγαθών - υπηρεσιών, τουρισμός, ναυτιλία, άμεσες ξένες επενδύσεις) στο 50% του ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας στον μέσο κοινοτικό όρο (12%) έως το 2020.

Ζητά ακόμη, την καθιέρωση Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή 15%. «Πρέπει επιτέλους η φορολόγηση να γίνεται επί των κερδών, τα οποία προκύπτουν από την κερδοφορία και όχι την υπερφορολόγηση των πηγών κεφαλαίου», σημειώνεται.