ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν αποφεύγει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών

Η Κομισιόν αποφεύγει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον πρόσθετο διορθωτικό προϋπολογισμό των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε η Κομισιόν, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κηρύξει στάση πληρωμών, με την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο θα συμφωνήσει στην κατάθεση του των 3,9 δισ. ευρώ που υπολείπονται.

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση το πρωί της Πέμπτης και μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου για το ότι ως την 30ή Οκτωβρίου θα έχει δοθεί η έγκριση και για την καταβολή του ποσού των 3,9 δισ. ευρώ που υπολείπονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον πρόσθετο προϋπολογισμό.

Ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης Τζιοβάνι Λα Βία, τόνισε ότι η ψήφιση αυτού του «πακέτου» δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, αλλά ένα τέχνασμα για να αποφευχθεί στάση πληρωμών από την πλευρά της Κομισιόν, στα μέσα Νοεμβρίου.

Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και το υπόλοιπο ποσό των 3,9 δισ. ευρώ του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2013, υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος της Λιθουανικής Προεδρίας στην ΕΕ Αλγκιμάντας Ρικμούνας διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο έχει ήδη δεχθεί τον πρόσθετο προϋπολογισμό για το 2013, ύψους 11,2 δισ. ευρώ, ενώ υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το Συμβούλιο θα έχει εγκρίνει και τον πρόσθετο προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει υψηλότερες εισφορές από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Πολωνός επίτροπος Γιάνους Λεβαντόφσκι, έκανε σαφές προς τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της ΕΕ, ότι η Κομισιόν χρειάζεται οπωσδήποτε το ποσό των 3,9 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, για να μπορέσει να καλύψει ανειλημμένες υποχρεώσεις.