ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για τη Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για τη Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στρατηγικό σχέδιο για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (ΑΖΚ ΑΕ), όπως ανακοίνωσε την Τρίτη σήμερα ο νέος πρόεδρός της και επικεφαλής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Λακασάς.

Έως τις 30 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχουν «κλείσει» και τα θέματα της δημοσίευσης του απαιτούμενου ΦΕΚ, του καταστατικού και του επικαιροποιημένου κανονισμού λειτουργίας της Ζώνης, ώστε στη συνέχεια να διερευνηθούν πιο συστηματικά τα φλέγοντα ζητήματα που σχετίζονται με τα κίνητρα εγκατάστασης των επιχειρήσεων, όπως είπε ο κ. Λακασάς. στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του 5ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη», που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, αναμένεται να ορισθεί και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο ΔΣ της ΑΖΚ ΑΕ.

Υπομνήματα για την έκταση του ΕΘΙΑΓΕ

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω στη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ζώνης, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Παράλληλα, έχουμε κάνει μια κινητοποίηση όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης και ήδη πάνω από 12 έχουν ανταποκριθεί στην έκκλησή μας, στέλνοντας ο καθένας κι από ένα υπόμνημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, με το οποίο ζητούν να παραχωρηθεί στη Ζώνη Καινοτομίας η έκταση 200 στρεμμάτων στην περιοχή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας-ΕΘΙΑΓΕ (ιδιοκτησίας του υπουργείου)», σημείωσε ο κ. Λακασάς.

Η συγκεκριμένη έκταση προορίζεται να φιλοξενήσει τον πρώτο θύλακα υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων.

Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δέκα ημέρες και έχουν ανταποκριθεί φορείς όπως το Εμποροβιομηχανικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης κ.ά.

Κατά τον κ. Λακασά, η έκταση μπορεί να παραχωρηθεί είτε εν μέρει είτε συνολικά, αλλά στο τμήμα που αναμένεται να διατεθεί στη Ζώνη, θα υπάρχουν πιθανότατα δύο κτήρια, τα οποία είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν για τους σκοπούς της.

«Η γη είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι το άλφα και το ωμέγα, η AΖΚ ΑΕ δεν είναι εταιρεία real estate άλλωστε. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα διαλειτουργικό σύστημα καινοτομίας", σημείωσε ο κ.Λακασάς, ενώ ερωτηθείς πότε αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της θεσμοθέτησης των κινήτρων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Ζώνη, είπε χαρακτηριστικά:

«Ας μη βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Τα κίνητρα είναι περίπλοκη ιστορία. Αφού γίνει πρώτα το στρατηγικό σχέδιο, τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το θέμα των κινήτρων που θα ορίσουμε είτε για τον πρώτο θύλακα της Ζώνης είτε για τη ζώνη συνολικά».