ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι μπορούν να αναγνωρίσουν 1 έως 5 πλασματικά έτη για τις συντάξεις

Ποιοι μπορούν να αναγνωρίσουν 1 έως 5 πλασματικά έτη για τις συντάξεις

Η κατάργηση των «παλαιών» πλασματικών ετών που αναγνωρίζονται για σύνταξη με τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις του 2010 οδηγεί στην αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1 έως και 5 έτη για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στις 31 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχουν περίπου 300.000 ασφαλισμένοι που πρωτοασφαλίστηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 1992 στο ΙΚΑ, στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, για να αξιοποιήσουν τους «παλαιούς» πλασματικούς χρόνους και να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα όρια ηλικίας του 2010.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, η κατάργηση των παλιών πλασματικών ετών οδηγεί σε αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως 5 χρόνια, καθώς και 6 έως 12 μήνες στο χρόνο ασφάλισης.

Αυτό θα συμβεί γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τα πλασματικά έτη που ισχύουν για όσους συνταξιοδοτούνται με προϋποθέσεις από το 2011 και μετά.

Άρα, όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη με τα όρια ηλικίας του 2010, πρέπει να κατοχυρώσουν τα ένσημα που λείπουν με αναγνώριση πλασματικού χρόνου, υποβάλλοντας αίτηση στο Ταμείο τους έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουν δικαίωμα εξαγοράς των νέων πλασματικών ετών που προβλέπει ο νόμος 3996/11.

Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται και μπορούν να αξιοποιηθούν είναι:

- Η στρατιωτική θητεία. Αναγνωρίζεται με 20% επί των σημερινών αποδοχών χωρίς περιορισμό ως προς τους μήνες που μπορούν να εξαγορασθούν.

- Οι 3,5 μήνες γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Αναγνωρίζεται είτε από τον ένα είτε από τον άλλο γονέα, με εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση και 6% για επικουρική επί του 25πλάσιου του βασικού ημερομισθίου.

- Η εκπαιδευτική άδεια που πήραν οι ασφαλισμένοι (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί) σε ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

- Ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας μέχρι 200 ημέρες, αλλά με προϋπόθεση πως η ανεργία υπήρχε 10 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση. Αυτός ο χρόνος αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά.

- Ο χρόνος ασθένειας, μέχρι 200 ημέρες. Επίσης, αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά.

- Το διάστημα πριν και μετά τον τοκετό, δηλαδή οι 199 μέρες κύησης και λοχείας. Επίσης. αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά.

Διαβάστε επίσης:

Την Τρίτη η συνάντηση Βρούτση – τρόικας

Αυτό είναι το νέο ασφαλιστικό

«Μπλόκο» της τρόικας στο Ασφαλιστικό