ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Επιτάχυνση της παραγωγής στη μεταποίηση

Ευρωζώνη: Επιτάχυνση της παραγωγής στη μεταποίηση

Η επιειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης στην eυρωζώνη επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της εταιρείας Markit.

Η ανάκαμψη της παραγωγή του τομέα αποκτά ευρύτερη βάση, καθώς άνοδος σημειώνεται σε χώρες της περιφέρειας, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

Ο σχετικός δείκτης (PMI) αυξήθηκε στις 51,3 μονάδες από 51,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ είχε φθάσει σε υψηλό 26 μηνών (51,4 μονάδες) τον Αύγουστο. Ο δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 52,9 μονάδες, από 52,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της παραγωγής.

«Η μεταποίηση της Ευρωζώνης διέρχεται την περίοδο ισχυρότερης ανάπτυξης στα τελευταία 2,5 χρόνια. Ωστόσο, αν και η ανάκαμψη συνεχίζεται, είναι με κάθε μέτρο απογοητευτικά αργή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον.

Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας έβγαλε την οικονομία της ευρωζώνης από την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά η ανάπτυξή της θα περιοριστεί πιθανότατα στο 0,2% έως 0,3% τόσο στο τρίτο όσο και στο τέταρτο τρίμηνο.