ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ.Χαρδούβελης: Σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία το 2014

Γκ.Χαρδούβελης: Σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία το 2014

Την εκτίμηση ότι για πρώτη φορά από την αρχή της ύφεσης υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβληθούν νέες οριζόντιες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς και δεν θα αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι, διατύπωσε ο οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου Eurobank, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο συνέδριο «Risk management» της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδούβελης, εκτίμησε ότι μετά το 2014, αναμένονται υγιείς ρυθμοί ανάπτυξης εφόσον συνεχίζεται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να γίνουν κτήμα της κοινωνίας.

Η οικονομία πρέπει να κάνει μια στροφή από την κατανάλωση, στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, χωρίς όμως να μειώνεται το απόλυτο μέγεθος της κατανάλωσης.

Αυτή η σταδιακή στροφή μπορεί να γίνει, αφού ήδη από τους παράγοντες που η διεθνής ακαδημαϊκή έρευνα αναδεικνύει ως σημαντικούς για την ανάπτυξη, η χώρα μας παρουσιάζει βελτίωση στους περισσότερους (πληθωρισμός, ανταγωνιστικότητα κόστους, εξωστρέφεια της οικονομίας, μέγεθος του κράτους).

Η χώρα υπολείπεται, όμως, σημαντικά στο μέγεθος των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων καθώς και στην ποιότητα των θεσμών, την ποιότητα της εκπαίδευσης, και την αποτελεσματικότητα του κράτους, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.