ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιοχάνες Χαν: Θα διπλασιαστούν τα κονδύλια για την ευρωπεριφέρεια

Γιοχάνες Χαν: Θα διπλασιαστούν τα κονδύλια για την ευρωπεριφέρεια

Η «έξυπνη εξειδίκευση» είναι το στίγμα που έδωσε για την νέα προγραμματική περίοδο ο Ευρωπαίος επίτροπος. αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν από τα Γιάννενα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας, είναι να προωθήσουμε την οικονομία και για αυτό, θα πρέπει τα επενδυτικά σχέδια των Περιφερειών να απηχούν αυτήν τη στόχευση. Αυτό που ζητάμε από τις Περιφέρειες είναι μία στρατηγική για την 'έξυπνη εξειδίκευση', η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προγράμματα για τον Τουρισμό, τον Αγροτικό Διατροφικό Τομέα, ακόμη και την Υγεία.

Όλα αυτά, βρίσκονται σε επίπεδο συζήτησης, πρέπει όμως, να καταλήξουμε στη χρυσή τομή, στην ισορροπία, η οποία θα μας επιτρέψει αφενός να έχουμε τις υποδομές και αφετέρου να προχωρήσουμε στη στήριξη των επιχειρήσεων. Βεβαίως, είναι απαραίτητα να γίνουν έργα υποδομών. Πρέπει να επιλέξουμε να έχουμε συμμετρική συγκέντρωση και στόχευση των κονδυλίων για καλύτερα αποτελέσματα».

Ο Γιοχάνες Χαν επισήμανε ότι για τη νέα περίοδο, η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «θέλουν τα διαρθρωτικά Ταμεία να επικεντρωθούν περισσότερο στη στήριξη και προώθηση της Οικονομίας μέσα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι για την επόμενη περίοδο, 2014 - 2020, η βούληση είναι να διπλασιαστούν οι πόροι, δηλαδή από 70 δισ., να φτάσουν τουλάχιστον στα 140 δισ., ώστε να προωθηθεί η οικονομία στις Περιφέρειες.

Ο Γιοχάνες Χαν, απέδωσε τα εύσημα στην Περιφέρεια Ηπείρου για τη σωστή χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων και την απορρόφησή τους.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης είπε ότι, συζήτησε με τον επίτροπο τον σχεδιασμό ο οποίος εκπονείται και αφορά μία καινοτόμα δράση σε σχέση με τα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου, τη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής και την επιχειρηματικότητα στην παραγωγή των τοπικών προϊόντων.

Η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου στην Ήπειρο αποτελεί μέρος της «περιοδείας» που πραγματοποιεί στις 13 ελληνικές περιφέρειες, προκειμένου να βοηθήσει τους τοπικούς εκπροσώπους και τους επιχειρηματίες στον σχεδιασμό των προγραμμάτων για το διάστημα 2014-2020. Ο κ. Χαν επισκέφθηκε και δύο παραγωγικές μονάδες του Μετσόβου, το οινοποιείο «Κατώγι - Στροφιλιά» και το Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα.