ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Μικρότερο χρέος και μεγαλύτερη ανάπτυξη χρειάζεται η Πολωνία

Moody’s: Μικρότερο χρέος και μεγαλύτερη ανάπτυξη χρειάζεται η Πολωνία

Η Πολωνία πρέπει να μειώσει σημαντικά το επίπεδο του δημόσιου χρέους της και να αναλάβει δράση για να βοηθήσει την οικονομία της να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο και ταχύτερο ρυθμό, ώστε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, ανέφερε ο οίκος Moody's.


O Τζέιμι Ρίσε, επικεφαλής αναλυτής του οργανισμού για την Πολωνία , δήλωσε ότι το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, που τροφοδοτείται από τις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες συγχρηματοδοτούνται με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης , «τρέχει εκτός ρεύματος», απαντώντας σε δημοσιογραφικές παρατηρήσεις τι εμποδίζει την Πολωνία από το να πάρει μια υψηλότερη βαθμολογία .

Όλες οι αξιολογήσεις της Πολωνίας από τους διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους όπως ο Moody's, ο Standard & Poors και ο Fitch είναι άνετα εντός του αποκαλούμενου « επενδυτικού βραχίονα» καθώς δίνονται βαθμολογίες Α2 ή Α-.

Η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει αποφύγει την ύφεση από την αρχή της κρίσης το 2008 , κάτι που την έχει βοηθήσει να μειώσει το χρηματοδοτικό κόστος δανεισμού. Αλλά η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά , καθώς έχει πληγεί από την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης και της επιβράδυνσης του εμπορίου στην Ευρώπη .

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Πολωνία , η μεγαλύτερη οικονομία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη , θα επιβραδυνθεί κατά 1,2%, το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 12 χρόνια . Η Πολωνία είναι σήμερα μια από τις λιγότερο καινοτόμες οικονομίες της Ευρώπης και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξής της έχει ήδη επιβραδυνθεί στο 2,5% από 4,4% πριν από την κρίση.