ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαυτάρης: Η νέα ΚΑΠ ανοίγει ευκαιρίες για την κτηνοτροφία

Τσαυτάρης: Η νέα ΚΑΠ ανοίγει ευκαιρίες για την κτηνοτροφία

Περιοδεία σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες κτηνοτρόφους, πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, ο κ. Τσαυτάρης βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη, στα Καλάβρυτα, όπου μίλησε σε εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν πάνω από 300 κτηνοτρόφοι.

«Δεν υπάρχει μια ενιαία, μαγική, μεγάλη δράση, που θα έδινε λύσεις σε όλους τους τομείς της κτηνοτροφίας, αλλά θα υπάρξουν πολλές επιμέρους δράσεις που θα ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μας κατά περίπτωση ή θα άρουν διαρθρωτικές αδυναμίες», τόνισε στην ομιλία του, διευκρινίζοντας πως δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε γενικότερα για την κτηνοτροφία, καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία κτηνοτροφία.

«Είναι άλλη η αιγοπροβατοτροφία, άλλη η ορνιθοτροφία, άλλη η βοοτροφία, η χοιροτροφία και άλλες μορφές κτηνοτροφίας όπως η μελισσοκομική κ.λπ. Ακόμα και μέσα σε έναν κτηνοτροφικό κλάδο, είναι άλλη η εκτατική κτηνοτροφία» είπε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός.

Αφού ανέλυσε τις προοπτικές τις οποίες δημιουργεί η νέα ΚΑΠ για τον κτηνοτροφικό τομέα, το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες των εφαρμοστικών κανονισμών της νέας ΚΑΠ (ενίσχυση, ανάπτυξη, κοινή οργάνωση της αγοράς και ασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών), αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των βοσκοτόπων.

«Η χώρα μας», είπε, «έδωσε πραγματική "μάχη" στην Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, για τον ορισμό της έννοιας των αξιοποιήσιμων εκτάσεων, αποτρέποντας απώλεια σημαντικών κονδυλίων για την κτηνοτροφία. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, το μέγεθος των αξιοποιήσιμων εκτάσεων θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκτός των άλλων θα γίνουν και ενεργητικές παρεμβάσεις».

Ο κ. Τσαυτάρης, συνεχίζοντας τις επαφές του με τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, αύριο Παρασκευή θα έχει συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, ενώ τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζεται συνάντηση με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Χαλκιδικής.