ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρική Μακεδονία: Μόλις 7 δισ. ευρώ για αναπτυξιακή πολιτική το 2014

Κεντρική Μακεδονία: Μόλις 7 δισ. ευρώ για αναπτυξιακή πολιτική το 2014

Δεν υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που μπορεί να διαθέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να σχεδιάσει και να εφαρμόσει την αναπτυξιακή της πολιτική το 2014, καθώς η περικοπή των πόρων της αυτοδιοίκησης (60% ως τώρα και 7% ακόμη το 2014), η διαχείριση επιχορηγήσεων που καταβάλλονται για πληρωμές τρίτων και η κάλυψη ανελαστικών δαπανών δεν επιτρέπουν μεγαλύτερες δυνατότητες.

Τα παραπάνω ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αθηνά Αηδονά κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2014. Σύμφωνα με την εισήγησή της, το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού οικον. έτους 2014 ανέρχεται σε 145.205.946 ευρώ και των σύνολο των εξόδων αυτού σε 188.530.242. Η διαφορά των 43.324.296 ευρώ καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο έτους 2013 που προβλέπεται να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα από τα 145 περίπου εκατομμύρια που αντιστοιχούν στα έσοδα, τα 78 αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα απομείνουν άλλα 67 περίπου. Από τα τελευταία, τα 41 εκατομμύρια θα προκύψουν από κρατική επιχορήγηση που θα αποδοθεί στη συνέχεια για τη μεταφορά των μαθητών, τα επιδόματα των νεφροπαθών και την επιχορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, ενώ άλλα 19,5 εκ. θα καλύψουν ανελαστικές δαπάνες της Περιφέρειας δηλαδή ενοίκια, πληρωμές ΔΕΚΟ, καθαριότητα, καύσιμα, ανέγερση Περιφερειακού (Νομαρχιακού) μεγάρου κ.ά.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν, τόνισαν ότι αντί να προτάσσονται ιδέες ανάπτυξης οι Περιφέρειες αναλώνονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και έκαναν λόγο για γενικότερες πολιτικές που κινούνται στη λογική των μνημονίων.