ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων απαιτεί η Τρόικα (vid)

Να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων απαιτεί η Τρόικα (vid)

Παρεμβάσεις που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων ασκεί η τρόικα, που ζητά κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Το θέμα θα μελετήσει ειδική κοινή επιτροπή που σύστησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Σήμερα υπάρχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 200 φόροι υπέρ τρίτων και κοστολογούνται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Από αυτούς:

• 93 είναι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία
• 40 έχουν επιβληθεί στον κλάδο της τουριστικής αγοράς και
• 25 καταβάλλονται υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης για τους φόρους υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία είναι να μην υπάρξει επιβάρυνσή τους από την κατάργηση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί άλλο οικονομικά ισοδύναμο μέτρο.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ΙΚΑ στα πλαίσια της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής βάζει φραγή υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης σε 432 επιχειρήσεις που χρωστούν 1,3 δισ. ασφαλιστικών εισφορών και καλεί τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων αυτών να παρουσιαστούν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να κάνουν διακανονισμό των οφειλών τους.
Ο Γιάννης Βρούτσης τονίζει ότι το υπουργείο προχωρά «με ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων, τεκμηριωμένο και ποσοτικοποιημένο», μέσα από το οποίο -όπως σημειώνει- επιτυγχάνεται «η θωράκιση και η θεμελίωση ενός ολοκληρωμένου ασφαλιστικού συστήματος κλείνοντας και τις τελευταίες «τρύπες» της εισφοροδιαφυγής».

Ήδη, το υπουργείο Εργασίας για να ενισχύσει τα έσοδά του πρότεινε στην τρόικα η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών να γίνεται σε 72 δόσεις και όχι σε 48. Εκτιμά ότι εάν αυτό γίνει αποδεκτό, θα μπουν δεκάδες εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΙΚΑ, αφού η πορεία είσπραξης εσόδων με τη ρύθμιση του Ιουνίου απέδωσε ελάχιστα.

Μέχρι σήμερα οι οφειλές ληξιπρόθεσμων εισφορών είναι 7,9 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα εισπράξιμα θεωρούνται μόνο τα 4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 4 δισ. με την τελευταία ρύθμιση του καλοκαιριού ρυθμίστηκαν μόνο 309 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο το 7,5%.

Διαβάστε επίσης:

Συγκρότηση Ομάδα εργασίας για τους φόρους υπέρ τρίτων

Βρούτσης: Στα 927,80 ευρώ η μικτή μέση σύνταξη γήρατος