ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίχαλος:Να αρχίσουμε να δημιουργούμε περισσότερο εθνικό πλούτο

Μίχαλος:Να αρχίσουμε να δημιουργούμε περισσότερο εθνικό πλούτο

Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020 ή νέο ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη στην πορεία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από το χθες στο αύριο.

Αυτό απαιτεί σωστό σχεδιασμό και υλοποίηση, χωρίς τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας Κ. Μίχαλος στο συνέδριο CAPITAL + VISION με θέμα: «Η μακρά πορεία προς την ανάπτυξη, διδάγματα από την ύφεση». Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ακόμη ότι:

- «Η αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματική περιόδου θα πρέπει να στηριχθεί σε σαφή στόχευση και ιεράρχηση των αναγκών.
- Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, αν και σημαντικοί, είναι λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Δεν επαρκούν να καλύψουν το σύνολο της επενδυτικής προσπάθειας που χρειάζεται η χώρα».

Αυτό, κατά τον κ. Μίχαλο, σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς στρατηγικές επιλογές και προτεραιότητες με πρώτη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Το ζητούμενο δηλαδή, όπως είπε, είναι «να αρχίσουμε να δημιουργούμε περισσότερο εθνικό πλούτο. Να καταφέρουμε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερα, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Να αυξήσουμε τα έσοδα της χώρας, όχι μέσα από το δανεισμό, αλλά μέσα από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα».