ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρβιτσιώτης: Γιατί οι μικροί «σκαφάτοι» εξαιρούνται από τον φόρο

Βαρβιτσιώτης: Γιατί οι μικροί «σκαφάτοι» εξαιρούνται από τον φόρο

Μπορεί για ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο να πληρώνουμε τέλος κυκλοφορίας 240 ευρώ, ωστόσο αυτό για τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη δεν έχει καμία σημασία: Αρκεί όσοι έχουν «μικρό» σκάφος, δηλαδή κάτω από τα 7 μέτρα, να εξαιρεθούν από τον φόρο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε μία ακόμα επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας», αναφέρθηκε την Τετάρτη στην τροπολογία με την οποία επιβάλλεται τέλος στα σκάφη αναψυχής άνω των επτά μέτρων.

Προφανώς, για τον υπουργό Ναυτιλίας όσοι έχουν σκάφος, για παράδειγμα, 6,5 μέτρων είναι τίποτα φτωχοί ψαράδες, που αγωνίζονται να βγάλουν το μεροκάματο.

Όπως είπε, τα προσδοκώμενα έσοδα θα ανέλθουν σε 20 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ έφθασε και στο σημείο να πει ότι η επιβολή του τέλους γίνεται και για λόγους «δικαιοσύνης και ισότητας», καθώς η εξαίρεση των σκαφών κάτω των 7 μέτρων προστατεύει «όλους εκείνους που έχουν βάρκες και μικρότερα σκάφη».

Ενδεικτική της «επιτυχίας» του συγκεκριμένου φόρου είναι το γεγονός πως όλα τα προηγούμενα μέτρα είχαν ελάχιστα οφέλη, καθώς «από το ειδικό τέλος το 2011 εισπράχθηκαν 400.000 ευρώ και το 2012 150.000 ευρώ». Αυτά είναι «αστεία νούμερα», όπως είπε και ο υπουργός.

Πάντως, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποσχέθηκε «ελαφρύνσεις» για τα επαγγελματικά σκάφη (έκπτωση 50%), ενώ στους επισκέπτες από άλλες χώρες θα προσφέρεται έκπτωση 30% στον ελλιμενισμό για την επόμενη χρονιά.