ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της Κομισιόν το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Στο στόχαστρο της Κομισιόν το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Η Κομισιόν θα αρχίσει εις βάθος έρευνα σχετικά με τη Γερμανία, εξετάζοντας τα εμπορικά πλεονάσματά της τα οποία θεωρούνται «μη ισορροπημένα», ανακοίνωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

«Η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα (...) που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. Ανακοίνωσε ταυτόχρονα την έναρξη μιας διαδικασίας για 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Ο κ. Μπαρόζο δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη Γερμανία λέγοντας πως η εν λόγω χώρα έχει «ειδική ευθύνη» να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

«Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. «Το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ' αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας», προσέθεσε.

Η Κομισιόν «θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας για να δει αν επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου» και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί «να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της ΕΕ», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες «δεν επικρίνουν» τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, προσθέτοντας πως η έρευνα διεξήχθη «με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις».

Ωστόσο, «η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνουν πως η Γερμανία επενδύει πολύ στο εξωτερικό», έξω από τη ζώνη του ευρώ, επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Την Τετάρτη αποφάσεις της EE για τα υπερβολικά γερμανικά πλεονάσματα

Γερμανία: Κερδίζει από την κρίση και αυξάνει τις εξαγωγές της